• Πολιτική

    Ζάεφ: «Ναι» στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν»

    Ζόραν Ζάεφ


    Αντίθετη βρίσκει την αντιπολίτευση, αλλά και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Η ελληνική πλευρά, που ποτέ δεν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι θέλει αυτή τη λύση, εμφανίζεται προβληματισμένη για τη συγκεκριμένη διατύπωση και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει μια γενικότερη επιφυλακτικότητα και πως έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως αυτή τη στιγμή δεν εχει ακόμη καταλήξει σε κάτι.

    Οι αντιδράσεις των τελευταίων ωρών ανάγκασαν ακόμα και τον πρωθυπουργό να στείλει, εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα οτι η πρόταση «κάηκε» διευκρινίζοντας οτι η λύση θα περιέχει χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό. «Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς».

    Θετικός ο Ζάεφ

    Από την άλλη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ υποδέχθηκε με θετικό τρόπο την πρόταση του ονόματος.

    Με ανάρτησή του στο Τwitter, δηλώνει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω».

    Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αναφορικά με τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκοπιανό: «Όχι» από Λεβέντη και Κουτσούμπα στο «Μακεδονία του Ίλιντεν», επιφυλακτικός ο Στ. Θεοδωράκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας για Σκοπιανό: Εργαζόμαστε για λύση που να μη θίγει την αξιοπρέπεια των δύο λαών (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το «Όχι» της Φώφης Γεννηματά στον όρο Ιλιντεν για την ονομασία της ΠΓΔΜ



    ΣΧΟΛΙΑ