• Πολιτική

    Σκοπιανό: «Όχι» από Λεβέντη και Κουτσούμπα στο «Μακεδονία του Ίλιντεν», επιφυλακτικός ο Στ. Θεοδωράκης


    Αρνητική εμφανίζεται η αντιπολίτευση στην νέα πρόταση για το ονοματολογικό των Σκοπίων, την χρήση του όρου «Μακεδονία του Ίλιντεν», όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Μετά το κατηγορηματικό «όχι» του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά, αρνητικός εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας αλλά  και ο Βασίλης Λεβέντης. Την ίδια ώρα, την τελική πρόταση επιθυμεί να δει για να αποφασίσει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση του κόμματος για την ονομασία των Σκοπίων. Ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι δεν δέχεται να παραχωρηθεί το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια, αντίθετα τόνισε ότι έπρεπε να έχουμε πείσει τους Σκοπιανούς, παραχωρώντας τους κάθε μορφής ανταλλάγματα και ενισχύοντάς τους, οικονομικά, επενδυτικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, ώστε να δεχτούν το όνομα Σκόπια. Εκτιμάται, από τον κ.Λεβέντη ότι ο όρος «Ίλιντεν» δημοσιοποιήθηκε για να καεί, αφού όλα σχεδόν τα κόμματα αντέδρασαν έντονα.

    Από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε επιφυλάξεις για τον όρο Ίλιντεν, ωστόσο  κράτησε ακόμη στάση αναμονής καθώς ξεκαθάρισε πως η στάση του θα εξαρτηθεί από το πως θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση.

    Όσον αφορά τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, «επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνάντηση Τσίπρα – Παυλόπουλου για Σκοπιανό: «Θέλουμε λύση που θα αντέξει στο χρόνο»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Όχι στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το «Όχι» της Φώφης Γεννηματά στον όρο Ιλιντεν για την ονομασία της ΠΓΔΜ



    ΣΧΟΛΙΑ