• Πολιτική

    Ζαχαρίας Ζούπης (Opinion Poll): Εντυπωσιακή συσπείρωση της ΝΔ στο 94-95%

    • NewsRoom
    Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL - Πολιτικός Αναλυτής

    Ζαχαρίας Ζούπης, Διευθυντής Ερευνών της OPINION POLL – Πολιτικός Αναλυτής


    Για μία εντυπωσιακή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας της τάξεως του 94-95%, έκανε λόγο για τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, περιγράφοντας την ευρύτερη εικόνα ως μια επανάληψη των ποσοστών του εκλογικού αποτελέσματος της 21ης Μαΐου για τα πρώτα κόμματα και ανοιχτά σενάρια για τα μικρά.

    Μιλώντας στο Πρώτο, ανέλυσε τα βασικά ευρήματα όπως καταγράφονται στις τελευταίες δημοκοπήσεις στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, τονίζοντας ότι: «Καταρχάς, έχουμε μία ΝΔ η οποία φαίνεται το ποσοστό της να μην συμπιέζεται με τίποτα κάτω από 41-42 και ότι έχει τάσεις ανόδου. Το αποτέλεσμα που βλέπουμε στην εκτίμηση ψήφου είναι ότι έχει μία πολύ μεγάλη και εντυπωσιακή συσπείρωση η οποία είναι της τάξεως του 94-95%. Τα άλλα κόμματα έχουν μικρότερη έως και αρκετά μικρότερη. Αυτή η δυναμική τροφοδοτεί δυναμική. Δηλαδή, βλέπουμε να εισπράττει από άλλους χώρους, ας πούμε από το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, έστω οριακά ποσοστά».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ πλαγιοκοπείται από την Πλεύση Ελευθερίας

    Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κρατιέται κάπως ή να έχει μία μικρή τάση για μείωση» ανέφερε ο κ. Ζούπης, σημειώνοντας πως αυτές οι μέρες θα είναι σημαντικές για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «δείχνει συσπείρωση αντίστοιχα ένα 85% δηλαδή φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από την αποχή, πλαγιοκοπείται από την Πλεύση Ελευθερίας και βέβαια τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μένει να δούμε πώς θα επιδράσουν στο εκλογικό σώμα, αν θα είναι υπέρ του ή κατά».

    Μικρή δυναμική το ΠΑΣΟΚ

    «Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην έχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική, δηλαδή είναι περίπου στο 11-11,5, ό,τι πήρε στις πρώτες. Όταν διερευνούμε τους αναποφάσιστους, οι οποίοι δεν είναι πάρα πολλοί βέβαια, οι βασικοί όγκοι είναι ταλαντευόμενοι, είπε χαρακτηριστικά.

    Σε αναζήτηση μικρών κομμάτων

    Επίσης, σημείωσε, υπάρχει μία αναζήτηση για μικρά κόμματα.

    «Έχω την αίσθηση ότι η μη ικανοποίηση προς τον τρόπο αντιπολίτευσης του Σύριζα πρωτευόντως αλλά και του ΠΑΣΟΚ, είναι η πρώτη φορά που παρακολουθούμε μία τέτοια ροπή προς μικρά κόμματα.

    Στις εκλογές αυτές υπάρχει περίπτωση να υπάρχει ένα ιστορικό στοιχείο, όχι από το εύρος της νίκης πιθανά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ότι θα έχουμε για πρώτη φορά ένα ισχυρό κόμμα απ’ ό,τι φαίνεται και από εκεί και πέρα θα έχουμε μία σειρά μεσαία και μικρά κόμματα και η Βουλή στο σύνολο των πολιτικών διεργασιών εντός και εκτός Βουλής θα δείχνει ένα πολιτικό σύστημα που αναζητεί νέους εκφραστές και νέα σημεία ισορροπίας.

    Γι’ αυτό βλέπουμε και την τάση αρκετά κόμματα να παίζουν γύρω στο 3% και να λέμε, τι ακριβώς Βουλή θα έχουμε. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο για εμάς που κάνουμε δημοσκοπήσεις και το πιο δύσκολο είναι να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα τελικά μιλάμε για εξακομματική, επτακομματική. Ξέρετε πόσο μικρή είναι η διαφορά σε ψήφους του 3,2 για παράδειγμα από το 2,9; Μπορεί να είναι 6000-10.000 ψήφοι, ανάλογα με τη συμμετοχή», τόνισε  ο κ. Ζούπης.

    Τα 4 πρώτα κόμματα είναι σίγουρα

    Ειδικότερα, περιέγραψε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα 4 πρώτα κόμματα μέχρι και το ΚΚΕ είναι σίγουρα, η Ελληνική Λύση έχει αυξημένες πιθανότητες να είναι μέσα και εκεί δημιουργείται ένα τρίγωνο Ελληνική λύση, ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες.

    Σχετικά με την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι μια «επτακομματική Βουλή θα είναι γραφική και απαξιωμένη», ο κ. Ζούπης σχολίασε πως αυτή την εβδομάδα το κάθε κόμμα θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια και προσέθεσε πως «το κάθε κόμμα σε σχέση και με τους αξιακούς κώδικες που έχει ή υποτίθεται ότι έχει, αυτό που λέει μπορεί να του φέρνει όφελος αλλά και πολύ μεγαλύτερη ζημιά».

    Οι αντιφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θολώνουν το τοπίο

    Τέλος, ανέφερε ότι «Το έχω πει και σε προηγούμενες συζητήσεις και πριν από εκλογές και χωρίς να είμαστε σε προεκλογική περίοδο, το χειρότερο από το να έχεις μια σωστή ή λάθος πολιτική είναι να έχεις ένα θολό μήνυμα. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι ένα κόμμα της Αριστεράς που υπερασπίζεται την απλή αναλογική, τώρα λέει ότι ζούμε μια στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής και ταυτόχρονα χθες στη διακαναλική να λέει ότι όποιος ψηφίζει μικρό κόμμα περίπου εξυπηρετεί τον Μητσοτάκη, υπάρχει μια αντίφαση. Αυτή η παρέμβαση μπορεί να έχει εντελώς αντίστροφο αποτέλεσμα, αντίθετο από ό,τι περιμένει».

    Διαβάστε επίσης: 

    Μητσοτάκης: Πρώτος μας στόχος για την επόμενη τετραετία η αύξηση μισθών

    ΠΑΣΟΚ: Αποσύρει την υποψηφιότητα Γλύκα από την Α’ Πειραιά

    Τσίπρας: Υποκριτική η εκ των υστέρων απόσυρση Κατραντζή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ