• Πολιτική

    Εκτός ορίων και πάλι ο Ερντογάν: Αυτά που κάνουν οι Έλληνες στα σύνορα μοιάζουν με αυτά που έκαναν οι ναζί

    • NewsRoom
    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP.

    Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στα σύνορα του Έβρου, με την συγκέντρωση μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε: «Αυτά που έκαναν οι Έλληνες είναι παρόμοια με αυτά που έκαναν οι ναζί. Δεν έχει καμία διαφορά».

    Λίγο αργότερα ανέφερε πως «οι πρόσφυγες ‘συνωστίστηκαν’ στα σύνορα με την Ελλάδα» και έδειξε κάποιες σκληρές φωτογραφίας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα λέγοντας πως «ήθελε να τις δείξει και στους αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (οπού βρέθηκε προχθές) αλλά δεν είχαν tablet».

    Το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει την τακτική των ίσων αποστάσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει τον Ερντογάν σε απομόνωση. Μετά τις δηλώσεις Μέρκελ, που χαρακτήρισε απαράδεκτη την στάση της Τουρκίας, χθες και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, καταλόγισε στην Τουρκία ότι θέλει να εκβιάσει την Ευρώπη και δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βιέννη, «πολύ ευγνώμων που η Ελλάδα προστατεύει τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαμήνυσε, από την πλευρά του, εκ νέου ότι «η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά αυτή μπορεί να προωθείται μόνο με όρους δικαιοσύνης και όχι εκβιασμού και σίγουρα όχι χρησιμοποιώντας κατατρεγμένους ανθρώπους ως πιόνια για επιδίωξη άλλων σκοπιμοτήτων».

    Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς η πίεση προς αυτόν είναι μεγάλη σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό αποδίδουν και την προκλητική ρητορική του.

    Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση και για την κοινή στάση που διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ, ενώ ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου η Ευρώπη οφείλει να έχει αποκρυσταλλώσει τη ρητή θέση της για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό το φως και των πρόσφατων γεγονότων.



    ΣΧΟΛΙΑ