• Πολιτική

    Ξεκάθαρο μήνυμα Γιουνκέρ σε Αθήνα για τις συντάξεις: «Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν πρέπει να εφαρμοστούν»

    • NewsRoom
    Γιούνκερ

    Έφτασε η ώρα για την διαδοχή του Γιούνκερ


    Την ώρα που στην Αθήνα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να πετύχει με τους Θεσμούς μια συμφωνία για αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων από το 2019, αρνητικά είναι τα μηνύματα που στέλνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

    «Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοσθούν», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ομάδα δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στης Βρυξέλλες, Ελένης Βαρβιτσιώτη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συντάξεις.

    Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με αυτό τον τρόπο ο κ. Γιουνκέρ δίνει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου ξεκαθαρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν. Η απάντηση του κ. Γιουνκέρ έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Κομισιόν, κυρίως με την στάση του Πιέρ Μοσκοβισί, εμφανίζεται ως ο βασικός «σύμμαχος» της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πάρει πίσω το μέτρο που έχει ψηφίσει.

    Ο κ. Γιουνκέρ ανέφερε επίσης ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015 έκανε ότι μπορούσε να κρατήσει την χώρα στην Ευρωζώνη την στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα» .

    Αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα» αλλά ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα πλέον «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

    Τέλος, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι ήταν από αυτούς που καλούσε τα δύο μέρη να βρούνε μία συμφωνία. «Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα. Οι δύο εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος» είπε χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η κυβέρνηση προτείνει στους Θεσμούς συμβιβασμό για τις συντάξεις – Στο Eurogroup οι τελικές αποφάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ