• Πολιτική

    Βρυξέλλες: Στο αστυνομικό τμήμα για εξηγήσεις η Εύα Καϊλή – Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

    • NewsRoom
    Εύα Καΐλή

    Εύα Καΐλή


    Η Εύα Καϊλή κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα των Βρυξελλών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για υπόθεση που αφορά διαφθορά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η κλήση ήταν καθαρά τυπική.

    Η κλίση της για εξηγήσεις έρχεται μετά τις σημερινές συλλήψεις στις Βρυξέλλες, την ώρα που  δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir κάνει λόγο για εμπλοκή πολιτικού στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ειδικότερα, η βελγική εφημερίδα δημοσίευσε ονόματα ατόμων από το Ευρωκοινοβούλιο που συνελήφθησαν στο πλαίσιο έρευνας ως ύποπτοι για δωροληψία από το Κατάρ.  Σύμφωνα με το άρθρο, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή.

    Την ίδια ώρα, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε πως τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, αλλά και ο σύζυγος της Εύας Καϊλή Φραντσέσκο Τζόρτζι συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου».  Η χώρα δεν κατονομάζεται από την εισαγγελία, αλλά σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019.

    Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας,, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Λούκα Βιζεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, Πιέρ Αντόνιο Πανζερί καθώς και ο «FG» πρώην κοινοβουλευτικός βοηθός του κ. Πανζερί, νυν συνεργάτης της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή».

    Επίσης, η εφημερίδα Le Soir σημειώνει ότι έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διαμέρισμα της Ελληνίδας ευρωβουλευτή στις Βρυξέλλες. Αναφέρει επίσης πως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, είχε συναντήσει τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλ Μαρί, την 1η Νοεμβρίου, ενώ είχε «χαιρετίσει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του σε θέματα εργασίας μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022».

    Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ

    Πριν από λίγο, με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, η Εύα Καΐλή διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ.

    Σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρεται: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».



    ΣΧΟΛΙΑ