• Πολιτική

    Βρετανία: Καθαρή νίκη του Μπόρις Τζόνσον δίνει το exit poll – Το πρωί της Παρασκευής τα τελικά αποτελέσματα

    • NewsRoom
    Μπόρις Τζόνσον: Τα νοσοκομεία θα υποστούν σημαντική πίεση τις επόμενες εβδομάδες λόγω της Όμικρον

    Μπόρις Τζόνσον


    Ευρεία και άνετη νίκη των Τόρις και του Μπόρις Τζόνσον, όπως αναμενόταν, έδειξε το exit poll στην Βρετανία, το οποίο ανακοινώθηκε τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, στις βρετανικές εκλογές.

    Σύμφωνα με το exit poll οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 368 έδρες, και διασφαλίζουν την άνετη πλειοψηφία στην επόμενη βουλή. Αντίθετα οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν συγκεντρώνουν 191 έδρες.

    Με βάση το exit poll οι Τόρις κερδίζουν σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές 51 περισσότερες έδρες, ενώ οι Εργατικοί χάνουν 71. Το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας έρχεται τρίτο με 55 έδρες (20 περισσότερες σε σχέση με το 2017), ενώ 13 έδρες καταλαμβάνουν οι Φιλελεύθεροι (1 έδρα παραπάνω σε σχέση με το 2016). Ακολουθεί το Plaid Cymru με 3  έδρες (μια λιγότερη από το 2017) και οι Πράσινοι με μια έδρα. Καμία έδρα δεν καταλαμβάνει το κόμμα του Brexit, ενώ 22 πάνε σε άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων 18 αφορούν βουλευτές της Βόρειας Ιρλανδίας.

    Πάντως τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Παρασκευής, αν και πλέον θεωρείται δύσκολο να ανατραπεί η εικόνα. Τα πρώτα επίσημα αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 01.00 (ώρα Ελλάδας) από εκλογικές περιφέρειες του Σάντερλαντ και του Νιούκαστλ. Στις 3 μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα στα προπύργια των Εργατικών (Γουόρκινγκτον, Ντάρλινγκτον, Γουίγκαν), όπου μία νίκη του Συντηρητικού κόμματος θα θεωρηθεί ότι αυξάνει τις πιθανότητες για την κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο της για πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.  Γύρω στις 6.30 τα ξημερώματα (πάντα ώρα Ελλάδος) θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα στην περιφέρεια του Άξμπριτζ, όπου είναι υποψήφιος ο Μπόρις Τζόνσον, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα έχει ξεκαθαρίσει έως τις 9 το πρωί.

    Πριν τις εκλογές τρία ήταν τα  βασικά σενάρια για το αποτέλεσμα.

    Σενάριο πρώτο: Νίκη με ευρεία πλειοψηφία των Συντηρητικών, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 325 έδρες στο Κοινοβούλιο.

    Σενάριο δεύτερο: Μία Βουλή όπου κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, καθώς οι Τόρις δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία.

    Σενάριο τρίτο:  Οι Συντηρητικοί  να εξασφαλίζουν λιγότερες από 300 έδρες και οι Εργατικοί να χάσουν κάποιες έδρες, αλλά να είναι σε θέση να σχηματίσουν κυβέρνηση με στήριξη άλλων κομμάτων, μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

    Πανηγύρια για τον Τζόνσον, μουρμούρα για τον Κόρμπιν

    Όπως ήταν αναμενόμενο, με διαφορετικό τρόπο υποδέχθηκαν τις εκτιμήσεις του exit poll οι δύο βασικοί αντίπαλοι.

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τα μέλη του κόμματός του να «απολαύσουν» της βραδιάς. «Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

    Αντίθετα, απογοήτευση επικρατεί στους Εργατικούς, αν και επισήμως περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα.

    «Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη», αναφέρουν, προσθέτοντας ωστόσο πως «φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη».

    Την ίδια ώρα, πάντως, έχουν αρχίσει η… μουρμούρα για τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Αν οι προβλέψεις του exit poll επιβεβαιωθούν και οι Εργατικοί καταγράψουν σημαντική πτώση στα ποσοστά και τις έδρες τους στη Βουλή, τότε αναμένεται πως θα τεθεί ζήτημα για αλλαγή ηγεσίας.  Ήδη ο  σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος Τζον Μακντόνελ δήλωσε ότι το μέλλον του και το μέλλον του Τζέρεμι Κόρμπιν θα αποφασισθούν αφού ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, το πρωί της Παρασκευής.

    Ικανοποίηση στην Ευρώπη για το «καθαρό» αποτέλεσμα

    Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του εκλογικού αποτελέσματος στη Βρετανία, με βάση το exit poll.  Άλλωστε, αν το exit poll επαληθευτεί, θα ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης της Βρετανίας με την ΕΕ.

    «Η σαφήνεια είναι καλή. Αλλά θα χρειαστεί πολύ απαιτητική προσπάθεια για να υπάρξει πρόοδος ως προς τη μελλοντική σχέση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», προειδοποίησε αξιωματούχος της ΕΕ.

    Γάλλοι διπλωμάτες σημείωσαν πως εάν επαληθευτεί αυτή η συμφωνία ο πρωθυπουργός των Τόρις, ο Μπόρις Τζόνσον, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει την άμεση έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

    «Εάν (το αποτέλεσμα) αυτό επιβεβαιωθεί (…) μπορούμε να αναμένουμε ότι θα εφαρμόσει αυτό που είπε, ότι δηλαδή το Brexit θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή και πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες θέλουν η διμερής σχέση με το ΗΒ να είναι όσο πιο σθεναρή είναι δυνατόν.

    Άλμα για τη στερλίνα

    Μετά το exit poll, η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου καθώς μια καθαρή νίκη του Μπόρις Τζόνσον θα ξεδιαλύνει την κατάσταση γύρω από το Brexit, καθώς θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ.

    Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο, και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

    Η Βρετανία και η ΕΕ καλούνται να διαπραγματευθούν τη συμφωνία για το εμπόριο εντός 2020 διότι στα τέλη της επόμενης χρονιάς τερματίζεται η μεταβατική περίοδος της αποχώρησης και, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί νέα διευθέτηση, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές θα διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).



    ΣΧΟΛΙΑ