• Πολιτική

    Βρετανία: Η βουλή απέρριψε το αίτημα του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές


    Απορρίφθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές, όπως αναμενόταν, καθώς η πρότασή του δεν έλαβε την απαραίτητη πλειοψηφία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών αποφάσισε να μην ψηφίσει στη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

    Ειδικότερα υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ψήφισαν 298 υπέρ και 56 κατά. Η πρόταση για εκλογές έπρεπε να λάβει πλειοψηφία των 2/3 της βουλής για να περάσει, δηλαδή 434 βουλευτές.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ο απογοητευμένος Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υπέστη συντριπτικές ήττες τις δύο μέρες της «μάχης» στο Κοινοβούλιο, ανέφερε πως 48 ώρες πριν ο Τζέρεμι Κόρμπιν ήθελε «να σταματήσει το πραξικόπημα» και να «αφήσουμε τους πολίτες να ψηφίσουν». «Τώρα, λέει σταματήστε τις εκλογές και σταματήστε τους πολίτες από το να ψηφίσουν», συνέχισε ο κ. Τζόνσον.

    “Πιστεύω πως έχει γίνει ο πρώτος ηγέτη της αντιπολίτευσης στην δημοκρατική ιστορία της χώρας μας που αρνείται την πρόσκληση στις εκλογές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Μπορώ μόνο να υποθέσω τους λόγους πίσω από την απροθυμία του. Το προφανές συμπέρασμα, φοβάμαι πως είναι ότι δεν θεωρεί πως μπορεί να νικήσει».

    Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είχε ζητήσει ο Μπόρις Τζόνσον, μετά την τριπλή ήττα του στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του να μπλοκάρουν μια έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

    Η αντιπολίτευση ήταν διατεθειμένη να δεχθεί την προσφυγή στις κάλπες, με τον όρο ωστόσο πως το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε θα μετατραπεί σε νόμο, θα αποσταλεί δηλαδή στη Βασίλισσα Ελισάβετ από την κυβέρνηση προκειμένου να λάβει την υπογραφή της, κάτι που ο Τζόνσον αρνείται.

    Σύμφωνα με την κριτική του Τζόνσον, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή (Benn Bill) ουσιαστικά τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και παρέδωσε τον έλεγχο στις Βρυξέλλες. Έτσι, υποστήριξε, η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι ο λαός να αποφασίσει αν θέλει ο ίδιος ή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης να πάει στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτεί. «Υπό οποιεσδήποτε συνθήκες αυτή η χώρα θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», επανέλαβε.

    «Αν εξακολουθώ να είμαι πρωθυπουργός μετά από την Τρίτη 15ή Οκτωβρίου, τότε θα αποχωρήσουμε στις 31 Οκτωβρίου και ελπίζω ότι θα έχουμε μια πολύ καλύτερη συμφωνία», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο  ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι προσφέρει «το δηλητήριο μιας μη συμφωνίας», όταν ζητάει από τους βουλευτές να στηρίξουν την πρότασή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του Οκτωβρίου.

    Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι θα στηρίξει το αίτημα για εκλογές όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει γίνει νόμος του κράτους: «Αφήστε αυτόν τον νόμο να περάσει και να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση τότε θα στηρίξουμε τις εκλογές», είπε.

    Ανέφερε επίσης πως ο Τζόνσον θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα ή σε εκλογές το δικό του σχέδιο αποχώρησης.



    ΣΧΟΛΙΑ