• Πολιτική

    Βουλή: Δωρεά στο Λαϊκό ειδικού εξοπλισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

    • NewsRoom
    Πηγή: Αλίκη Ελευθερίου- Βουλή των Ελλήνων

    Πηγή: Αλίκη Ελευθερίου- Βουλή των Ελλήνων


    Η Βουλή των Ελλήνων προχώρησε σήμερα στη δωρεά ειδικού, προηγμένης τεχνολογίας, εξοπλισμού Βιοψίας Προστάτη, αξίας 120.000 ευρώ, προς την Α΄ Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό».

    Την παράδοση του μηχανήματος βιοψίας με ενσωματωμένο υπέρηχο έκανε στο Νοσοκομείο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του βουλευτή Α΄ Ανατολικής Αττικής, κ. Γεώργιου Βλάχου, που έκανε την πρόταση προσφοράς του μηχανήματος προς τον Πρόεδρο και τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

    Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «σήμερα, με αυτή την πρωτοβουλία μια απειλή για την υγεία τίθεται υπό έλεγχο εγκαίρως, καθώς χάρη σ’ αυτό το μηχάνημα τα πρωτόκολλα θεραπείας θα είναι πιο αποτελεσματικά». Σημείωσε πως «αυτή η απειλή οφείλει να προληφθεί και να αναχαιτιστεί».

    Ο κ. Τασούλας επεσήμανε πως «η Βουλή υπεύθυνα, σοβαρά, με ομόφωνες αποφάσεις όλων των κομμάτων, συνδράμει την Υγεία», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην «κορωνίδα της συνδρομής της Βουλής που είναι οι 50 θέσεις ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία» καθώς και στη βοήθεια που έχει παράσχει το Κοινοβούλιο στα στρατιωτικά νοσοκομεία και στην προμήθεια ασθενοφόρων.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ευχαρίστησε τη Βουλή των Ελλήνων που «για μία ακόμη φορά, είναι δίπλα, συμπαραστέκεται και συμβαδίζει με τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

    Τόνισε πως «το Λαϊκό Νοσοκομείο από σήμερα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό, ακόμη πιο αποτελεσματικό, μπορεί να στεγάζει και να εξετάζει εκατοντάδες πολίτες που προσέρχονται για την εξέταση του προστάτη και τη λήψη βιοψίας», υπογραμμίζοντας πως «εδώ, με αυτό το μηχάνημα μειώνονται οι πιθανότητες μολύνσεων, λοιμώξεων, που πολλές φορές οδηγούν ακόμη και σε θάνατο».

    Όπως υπογράμμισε, «αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να κάνουμε το σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε κάθε πολίτη και κυρίως στους πιο ευάλωτους».

    Ο βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής κ. Γεώργιος Βλάχος δήλωσε πως, συναισθανόμενος την αγωνία γιατρών και ασθενών, μετέφερε την πρόταση προμήθειας του μηχανήματος προς των Πρόεδρο και τη Διάσκεψη Προέδρων κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν άμεσα.

    Παραλαμβάνοντας το μηχάνημα, ο Διοικητής του Λαϊκού Νοσοκομείο, κ. Θεοφάνης Ροΐδης, απηύθυνε τις θερμές του ευχαριστίες εκ μέρους όλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου προς τη Βουλή των Ελλήνων, τονίζοντας πως «η δωρεά αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο τομέας της δημόσιας υγείας είναι αντιμέτωπος με πολλές προκλήσεις, έχει πολλές ανάγκες και σίγουρα μέσα από την υποστήριξη αυτή θα μπορέσουμε να παρέχουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες σε κάθε συμπολίτη μας».

    Το μηχάνημα που προσέφερε η Βουλή στο Λαϊκό Νοσοκομείο είναι ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Διορθικής και Διαπεριναιϊκής FUSION– Κατευθυνόμενης Βιοψίας Προστάτη, με ενσωματωμένο υπέρηχο, για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη που αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

    Η δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα

    «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Λαϊκό Νοσοκομείο, σε μια δυσκολότατη μέρα για τη χώρα, η χώρα πολιορκείται από πύρινη λαίλαπα.

    Ελπίζω να πάνε όλα κατ’ ευχήν, να μην έχουμε πρώτα απ’ όλα θύματα και να αναχαιτιστεί αυτή η κατάσταση στην αντιμετώπιση της οποίας, δίνουν τον εαυτό τους πάρα πολλοί παράγοντες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο Στρατός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι πάντες.

    Ωστόσο είναι μια καλή μέρα σήμερα για τον κόσμο της Υγείας, για τον κόσμο του Λαϊκού Νοσοκομείου, για τον κόσμο της Βουλής, για τον κόσμο της συνεργασίας, διότι χάρη σε πρωτοβουλίες που πήραμε τους τελευταίους μήνες ολοκληρώθηκε μία χορηγία της Βουλής από τις πολλές που γίνονται τα τελευταία χρόνια προς τον τομέα της Υγείας, ένα σύγχρονο μηχάνημα βιοψίας του προστάτη με ενσωματωμένο υπέρηχο είναι σήμερα στη διάθεση της Ουρολογικής Κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου.

    Η Βουλή των Ελλήνων, η οποία ξεκίνησε αυτήν την πρωτοβουλία αρχές του έτους, χάρη στην πρόταση του βουλευτή Αττικής της ΝΔ του κ. Γεωργίου Βλάχου, ο οποίος σχετίζεται με το Λαϊκό Νοσοκομείο, τον προσέχει το Λαϊκό Νοσοκομείο, σήμερα παραδίδει στο Νοσοκομείο αυτό το διαγνωστικό εργαλείο.

    Η Βουλή λοιπόν ξεκίνησε στην αρχή του έτους αυτή τη διαδικασία, με την Πρώτη Υγειονομική Περιφέρεια, με τον κ. Στάθη, με την κυρία Ιωάννα Νταβώνη, την κυρία Οικονόμου Μαρίζα, με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και χάρη στην ταχύτητα, την ευελιξία και την σύνεση των υπαλλήλων της Βουλής ολοκληρώθηκε γρήγορα αυτή η προμήθεια και σήμερα είναι εδώ στη διάθεση σας.

    Ήξερα, κύριε καθηγητά, ότι ο περίφημος Γάλλος Πολιτικός Κλεμανσώ, που είχε συμβάλει στην διαμόρφωση του μεταπολεμικού κόσμου, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε πει ότι για δύο πράγματα δεν αντιλαμβάνεται την χρησιμότητά τους, τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ήταν ο ίδιος, και τον προστάτη, από τον οποίο υπέφερε. Ήταν αυτοσαρκαστικός.

    Κι αν δεν καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητά του, εμείς οι άμοιροι ιατρικών γνώσεων, καταλαβαίνουμε την απειλή ωστόσο που εκπροσωπεί ο προστάτης και αυτή η απειλή οφείλει να προληφθεί και να αναχαιτιστεί.

    Και χαίρομαι σήμερα που χάρη σ΄ αυτήν την πρωτοβουλία μία απειλή τίθεται υπό έλεγχο εγκαίρως, υπεύθυνα, όπως μας εξηγήσατε και χάρη σ΄ αυτό το μηχάνημα τα πρωτόκολλα θεραπείας θα είναι πιο αποτελεσματικά.

    Το Λαϊκό Νοσοκομείο είναι ιστορικό Νοσοκομείο, σε λίγα χρόνια θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια. Ιδρύθηκε το 1933 και η Βουλή έχει πάλι μια έμμεση σχέση με το Λαϊκό Νοσοκομείο, ιδρύθηκε επί πρωθυπουργίας του Παναγή Τσαλδάρη, ενός σημαντικού πολιτικού, ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος και γι’ αυτό ονομάστηκε Λαϊκό Νοσοκομείο, εδώ εθεωρείτο εξοχή κύριε υπουργέ. Και χτίστηκε εδώ για να είναι σε ησυχία, για να έρχεται ο απλός λαός.

    Έτυχε η Βουλή πριν από χρόνια να έχει μεριμνήσει για την βιογραφία του Παναγή Τσαλδάρη, οπότε θα μου επιτρέψετε, κύριε διοικητά, εκτός από το μηχάνημα, να σας προσφέρω και τη βιογραφία αυτού του πολιτικού. Επι των ημερών του ιδρύθηκε το Νοσοκομείο, στο οποίο προΐστασθε και να πω ότι η Ιατρική Σχολή ζήτησε την ίδρυση αυτού του Νοσοκομείου, άρα έχει νόημα που είναι Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τότε η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε.

    Χαίρομαι λοιπόν που η Βουλή υπεύθυνα, σοβαρά, ομόφωνα, αυτές οι αποφάσεις να ξέρετε είναι ομόφωνες, όλων των κομμάτων, συνδράμει την Υγεία. Η κορωνίδα της συνδρομής μας είναι οι 50 θέσεις ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Σωτηρία, έχουμε βοηθήσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, έχουμε στείλει ασθενοφόρα.

    Κύριε Στάθη, χαίρομαι που χτες προκηρύξατε θέσεις για πληρώματα ασθενοφόρων που επιτέλους θα στελεχώσουν το ΕΚΑΒ και θα βοηθήσουν στην ταχύτερη μετακίνηση των ασθενών.

    Όλα αυτά λοιπόν δείχνουν, κύριε Υπουργέ, ότι οι πάντες έχουν τεθεί στην υπηρεσία σας. Παρακαλώ με τη δική σας εμπειρία και τη δική σας ικανότητα να μας αξιοποιήσετε ακόμη περισσότερο».

    Οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

    Κύριε Πρόεδρε, στο πρόσωπό σας ευχαριστούμε τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία, για μία ακόμη φορά, είναι δίπλα, συμπαραστέκεται και συμβαδίζει με τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

    Σας ευχαριστούμε θερμά. Το Λαϊκό Νοσοκομείο από σήμερα γίνεται ακόμα πιο ισχυρό, ακόμη πιο αποτελεσματικό, μπορεί να στεγάζει και να εξετάζει εκατοντάδες πολίτες που προσέρχονται για την εξέταση του προστάτη και τη λήψη βιοψίας.

    Είναι σημαντικό αυτό που ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, ο Διευθυντής της Κλινικής, ότι εδώ με αυτό το μηχάνημα μειώνονται οι πιθανότητες μολύνσεων, λοιμώξεων, που πολλές φορές οδηγούν ακόμη και σε θάνατο.

    Εύχομαι να το αξιοποιήσετε στον μέγιστο βαθμό.

    Είμαστε εδώ, για τα νέα προγράμματα που απλώνονται στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να εξοπλίσουμε περαιτέρω το Λαϊκό Νοσοκομείο, να το καταστήσουμε περισσότερο αξιόμαχο, να αυξήσουμε το αίσθημα ικανοποίησης των προσερχομένων πολιτών, των ασθενών από τις υπηρεσίες του και αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να κάνουμε το σύστημα Υγείας προσβάσιμο σε κάθε πολίτη και κυρίως στους πιο ευάλωτους.

    Συγχαρητήρια κύριε Πρόεδρε, αξιόμαχο και καλότυχο το νέο ειδικό μηχάνημα».

    Διαβάστε επίσης:

    Χαρδαλιάς από Κύπρο: Είμαστε εδώ για να θυμίζουμε τη θυσία των πεσόντων

    Βορίδης προς «Σπαρτιάτες»: Αναγνωρίζετε τον Κασιδιάρη ως τον πολιτικό μπαμπά σας

    Μηταράκης: Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται



    ΣΧΟΛΙΑ