• Πολιτική

    Βουλή: Ψηφίστηκε το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη – ΝΑΙ από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ

    Βουλή


    Ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Την ίδια ώρα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε να ψηφίσει υπέρ της τροπολογίας, στην μόνη ψηφοφορία που είχε δηλώσει πως θα συμμετέχει πλέον στη Βουλή, δηλώνοντας  «παρών».

    Υπέρ της τροπολογίας 1570/149 των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που απαγορεύει το κόμμα «Έλληνες» να συμμετέχει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ψήφησαν τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ κατά το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

    Πριν την ψήφιση η κυβέρνηση δέχθηκε μια τροποποίηση της τροπολογίας, με βάση τα όσα είχε αναφέρει νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης, επιτρέποντας μόνο στα κόμματα της Βουλής να έχουν δικαίωμα κατάθεσης υπομνήματος.

    Τις προηγούμενες ώρες, σάλος ξέσπασε στη Βουλή, μετά την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη δήλωση «Παρών» του κόμματος. Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Ο καημός του κ. Μητσοτάκη δεν είναι να αποκλείσει τους νεοναζί, αλλά να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών».

    Ο κ. Τσίπρας έγραψε το μεσημέρι στο προφίλ του στο Twitter «Σας καλώ λόγω της κρισιμότητας του θέματος να κάνουμε κι εσείς κι εμείς ένα βήμα πίσω. Να καταλήξουμε σε μία τροπολογία που θα ακυρώνει την κάθοδο των ναζί στις εκλογές χωρίς παρερμηνείες. Να συγκλίνουμε στις προτάσεις Αλιβιζάτου, Κοντιάδη κ.α. έγκριτων συνταγματολόγων».

    Ως «πράξη δειλίας» χαρακτήρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσει «παρών» στην τροπολογία. «Με θλίψη άκουσα πως η τελική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «παρών». Αποτελεί πράξη πολιτικής δειλίας σε μια κρίσιμη στιγμή. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που αφορά την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Ένα πρόβλημα που μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

    Παράλληλα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «απών από τις μεγάλες προκλήσεις», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «τάχα δεν έβρισκε αίθουσα για τη δίκη της Χρυσής Αυγής».

    «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι” προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά… Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση», ισχυρίστηκε.

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε στο twitter ότι «Μετά και τη θετική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης, στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του βρέθηκε στην πρωτοπορία της εθνικής συμφιλίωσης αλλά και του αγώνα εναντίον των απολογητών του χιτλερισμού.»

    «Θα ήταν σίγουρα κατώτερο των περιστάσεων να φέρει κάθε κόμμα, την δική του τροπολογία. Θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων, κάθε κόμμα, να λειτουργήσει σε μια περίκλειστη λογική, αντί να λειτουργήσει στο πνεύμα της συναίνεσης και της λογικής», υποστήριξε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

    Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνος Χήτας, δήλωσε σχετικά με την τροπολογία «Τους νομιμοποιούσατε, τόσο καιρό. Τους αφήνατε να κάνουν διαγγέλματα μέσα από τη φυλακή και έρχεστε σήμερα να μας λέτε να ψηφίσουμε κάτι που είναι αντισυνταγματικό. Καταψηφίζουμε ότι είναι αντισυνταγματικό».

    Παράλληλα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Κλέων Γρηγοριάδης υποστήριξε ότι «Η τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση δήθεν για τον αποκλεισμό των νεοναζί επιβεβαιώνει δυστυχώς τον αρχικό μας φόβο. Από την αρχή το επισημάναμε, πως δεν γίνεται να ακρωτηριάσεις τη δημοκρατία για να τη διασώσεις δήθεν από αυτούς που επιχειρούν να την ακρωτηριάσουν. Δεν γίνεται. Γιατί αν γίνει, τότε αυτό είναι μια νίκη του Κασιδιάρη και μάλιστα από τα δικά σας χέρια, θα είναι μια νίκη του Κασιδιάρη»

    Στη δευτερολογία του ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την τακτική να δηλώσει «παρών», «προσπαθεί να κερδίσει αντισυστημικούς ψήφους από όσους ήταν στις πλατείες».

    Διαβάστε επίσης:

    Τσαπανίδου: «Χάθηκε η ευκαιρία για ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα θέμα που μας ενώνει όλους»

    Βουλή: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν την τροπολογία «μπλόκο» στον Κασιδιάρη – «Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ

    ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει τα αισθήματα του δημοκρατικού κόσμου

    Οικονόμου: Η Ιστορία επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση στον κ. Τσίπρα

    Ανδρουλάκης: «Στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης»



    ΣΧΟΛΙΑ