• Πολιτική

    Βουλή: Με 173 «ναι» εγκρίθηκε η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 1.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης η διαδικασία της ψήφισης για τη σύσταση προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής για την διερεύνηση των καταγγελιών κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις του στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση Novartis.

    Η Βουλή ψήφισε, όπως ανακοινώθηκε αρχικά, με 172 υπέρ της σύστασης της προκαταρκτικής επιτροπής με ψήφους υπέρ έναντι 84 κατά, 4 άκυρα και 1 λευκό. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο αριθμός των ναι διορθώθηκε μετά από επανακαταμέτρηση σε 173 έναντι 83 κατά.

    Από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο Γιάννης Αντωνιάδης από τη ΝΔ και Νίκος Φιλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν να δηλώσουν πως οι απουσίες είναι δικαιολογημένες και σε γνώση της ηγεσίας του κόμματος ( οι Φίλης, Σαντορινιός για λόγους υγείας και οι Κατρούγκαλος, Τζάκρη ταξίδι στο εξωτερικό).

    Από τα παραπάνω, προκύπτει πως ένας βουλευτής από τα δύο κόμματα που ψήφισαν υπέρ διαφοροποιήθηκε από την γενική κομματική γραμμή, ψηφίζοντας κατά (ενώ άλλος ένας ψήφισε λευκό και 4 άκυρο).

    Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατηγορείται για 4 αδικήματα:

    1. Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.
    2.  Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.
    3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.
    4. Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

    Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση επέλεξε να απέχει από τη διαδικασία, σε μια συμβολική κίνηση για να τονίσει το γεγονός πως η διαδικασία αποτελεί θέμα του κοινοβουλίου, το οποίο είναι αυτό που κινεί τη διαδικασία και όχι η ίδια.

    Η απουσία της κυβέρνηση αλλά και η μη συμπερίληψη στο κατηγορητήριο και του ονόματος του κ. Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε τον εκνευρισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα (κάτι που θα εξυπηρετούσε την δημιουργία κλίματος πόλωσης που ευελπιστούσε η Κουμουνδούρου, όταν δήλωνε πρόθυμη να ψηφίσει υπέρ της διαδικασίας), καταλογίζοντας στην κυβέρνηση δειλία.

    Ανάλογη ήταν και στάση της Ελληνικής Λύσης, η οποία μάλιστα αποχώρησε από τη συζήτηση μετά την ομιλία του αρχηγού της Κυριάκου Βελόπουλου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.  Από την βουλή είχαν άλλωστε ήδη αποχωρήσει και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Το μεν ΚΚΕ αποχώρησε καταγγέλλοντας αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά γεγονότα, το δε κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη επειδή θεωρεί εκτροπή τη μετατροπή της βουλής σε υποκατάστατο εισαγγελικής αρχής. Αντίθετα, υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής και του να χυθεί φως στην υπόθεση τάχθηκε η Φώφη Γεννηματά.

    Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός προσπάθησε να πείσει πως είναι εξιλαστήριο θύμα, ωστόσο περιορίστηκε σε επιχειρήματα για τον χαρακτήρα του Ιωάννη Αγγελή, τις καλές σχέσεις που είχε παλαιότερα με την Ελένη Ράικου ή το ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε κάνει και στο παρελθόν μηνύσεις κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Δεν έλειψαν μάλιστα και η μικρής έκτασης κοινοβουλευτικές “αψιμαχίες” μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλου Πολάκη, ο οποίος στην ομιλία του μίλησε για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης από τον κ. Κώστα Σημίτη το 1997!

    Ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. «Η προκαταρκτική-προανακριτική επιτροπή, έχει τεράστια δυναμική, και ό,τι ήθελε προκύψει, για όποιον ήθελε προκύψει» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ενώ όπως είπε περίμενε την συζήτηση αυτή εδώ και 609 μέρες. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι στην προανακριτική «θα κληθούν οι κουκουλοφόροι, θα κληθούν Εισαγγελείς, συνταξιούχοι και μη, θα κληθούν μάρτυρες που εκβιάζονταν. Κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος με πράξεις και παραλείψεις, εγκλήματα με σκοπό να αποκομίσουν ορισμένοι οικονομικό όφελος. Δεν θέλω να προκαταβάλω όμως».

    Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της ΝΔ βασίζεται στις καταθέσεις, του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή, της αντιεισαγγελέως Εφετών, πρώην Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος και πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Επίσης βασίζεται σε φερόμενη ρήση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση Novartis, καθώς και σε δήλωσή του, ως αναπληρωτή Δικαιοσύνης τον Φεβρουάριο του 2018, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, πριν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».

    Παράλληλα, έχουν κατατεθεί στη Βουλή αντίγραφα των καταθέσεων, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς και αντίγραφα της δικογραφίας η οποία σχηματίστηκε μετά από παραγγελία του αναπληρωτή εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Τασούλα.

    Οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν σε δύο μήνες μετά την σύστασή της.



    ΣΧΟΛΙΑ