• Πολιτική

    Βουλή: Κόντρα πολιτικών αρχηγών για πυρκαγιές και πανδημία

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης: Απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημία

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σε πολιτική αναμέτρηση για τη διαχείριση των πυρκαγιών αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αρχίσει λίγο μετά τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης. Στις ομιλίες αναμένεται να γίνουν αναφορές και στα μέτρα για την πανδημία, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλης Κικίλια.

    Τις προηγούμενες ημέρες σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα για τη διαχείριση των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

    Η κυβέρνηση ωστόσο χάραξε ήδη το αποτύπωμα για το πλαίσιο στο οποίο επιθυμεί να επικεντρωθεί ο διάλογος των πολιτικών αρχηγών.

    Η επόμενη μέρα

    Στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών με αντικείμενο τη διαχείριση των πυρκαγιών, απάντησε με την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συζήτηση στη Βουλή η οποία θα συμπεριλαμβάνει και την επόμενη μέρα.

    Βάσει της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο πρωθυπουργός αντικείμενο της σημερινής συζήτησης είναι η διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης.

    Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ο διάλογος να συμπεριλάβει την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες πυρκαγιών, τα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, τα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την αναγέννηση των περιοχών, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

    Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες θέλοντας να δείξει πως η «συγγνώμη» αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο όταν συνοδεύεται από συγκεκριμένες δράσεις για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές.

    Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει για την Εύβοια και το σχέδιο αποκατάστασης που ήδη υλοποιείται υπό την εποπτεία του Σταύρου Μπένου.

    Η συζήτηση γίνεται με τη διαδικασία του άρθρου 142Α του Κανονισμού, «Ανακοινώσεις και δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής», το οποίο προβλέπει ότι «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, να ζητήσει οποτεδήποτε να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιον της, για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση». ​

    Διαβάστε ακόμη:

    Ανεμβολίαστοι: 6+1 αναπάντητα ερωτήματα για τα νέα μέτρα

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Φον Ντερ Λάιεν



    ΣΧΟΛΙΑ