• Πολιτική

    Βοσνία: 25 μαχητές του ISIS επέστρεψαν από τη Συρία

    • NewsRoom


    Μια ομάδα 25 πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, γυναικών και παιδιών –ορισμένα από τα οποία είναι ορφανά– επέστρεψαν σήμερα στη Βοσνία, όπως ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας και το υπουργείο Ασφαλείας.

    Επτά άνδρες παραδόθηκαν στην εισαγγελία ενώ έξι γυναίκες και 12 παιδιά οδηγήθηκαν σε κέντρο υποδοχής προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις και να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

    Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ήταν καταζητούμενοι με βάση διεθνή εντάλματα σύλληψης. Σε βάρος τους διενεργείται έρευνα για τις κατηγορίες της οργάνωσης τρομοκρατικής ομάδας, της ένταξης σε ξένη παραστρατιωτική ομάδα και της τρομοκρατίας.

    Μέχρι σήμερα τα δικαστήρια της Βοσνίας έχουν δικάσει και καταδικάσει 46 ανθρώπους που επέστρεψαν από τη Συρία ή το Ιράκ τα τελευταία χρόνια.

    Με βάση τον ποινικό κώδικα της Βοσνίας, οι πολίτες που φεύγουν για να πολεμήσουν σε πολέμους άλλων χωρών διώκονται για τρομοκρατία.

    Το Ισλαμικό Κράτος απώλεσε και τα τελευταία εδάφη του στη Συρία φέτος τον Μάρτιο. Πολλά μέλη του πιστεύεται ότι κρατούνται σε φυλακές στη βόρεια Συρία, οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων



    ΣΧΟΛΙΑ