• Πολιτική

    Βορίδης: Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν θα εμβολιαστούν

    • NewsRoom
    Έρχονται 22.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

    Μάκης Βορίδης


    Για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και το τι θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

    Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, για όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν εμβολιαστούν προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα σχετικά με το θέμα πιθανής απόλυσης, τόνισε πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία.

    Ωστόσο, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου.

    «Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.»

    Γεωργιάδης για απολύσεις στο Δημόσιο

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, δήλωσε πως για το Δημόσιο δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα για απολύσεις και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.

    Για τον ιδιωτικό τομέα είπε ότι «δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση.

    Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση.

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

    Διαβάστε ακόμη:

    Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Δεν απολύεται κανένας, διευκρινίζουν Χατζηδάκης-Μιχαηλίδου

    Δόμνα Μιχαηλίδου: Θα απολύονται οι υπάλληλοι που αρνούνται εμβολιασμό μετά την αναστολή



    ΣΧΟΛΙΑ