• Πολιτική

    Βόμβες μεγατόνων από Μιωνή για τον «μηχανισμό Ρασπούτιν» που «εκβίαζε» και «έπαιρνε μίζες»

    • NewsRoom
    Σάμπυ Μιωνή, επιχειρηματίας

    Σάμπυ Μιωνή, επιχειρηματίας


    Βόμβες μεγατόνων έριξε χθες με την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής ο επιχειρηματίας Σαμπύ Μιωνή, ο οποίος -σύμφωνα με όσα διέρρευσαν- ουσιαστικά κατήγγειλε την ύπαρξη «εγκληματικής οργάνωσης με αρχηγό τον Παπαγγελόπουλο».

    Ο Σαμπύ Μιωνή ενέπλεξε στην κατάθεσή του εκδότες και δημοσιογράφους, όπως και τον υπουργό Επικρατείας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ο οποίος -σύμφωνα με τα λεγόμενα του επιχειρηματία, τα οποία παραδέχτηκε και ο Δ. Παπαγγελόπουλος- διέθεσε το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση μεταξύ Παπαγγελόπουλου και Μιωνή.

    Ειδικότερα, ο Σάμπυ Μιωνή φέρεται να είπε στα μέλη της προανακριτικής ότι ο «μηχανισμός Ρασπούτιν» λειτούργησε ως «εγκληματική οργάνωση με αρχηγό τον Παπαγγελόπουλο» και μέλη γνωστούς δημοσιογράφους και εκδότες.

    Την ώρα που κατέθετε τα παραπάνω, ο δικηγόρος του επιχειρηματία κατέθετε μηνύσεις σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία», Ιωάννη Φιλιππάκη, και των δημοσιογράφων, Αλεξάνδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου.

    Ο επιχειρηματίας τους μηνύει για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης («συμμορίας») σε βαθμό πλημμελήματος, της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου.

    Σε σχέση με όσα φέρεται να είπε χθες στην προανακριτική ο επιχειρηματίας, ανέφερε ότι με συκοφαντικά δημοσιεύματα τον στοχοποίησαν ως εμπλεκόμενο στην λίστα Λαγκάρντ, ώστε στην συνέχεια να απαιτήσουν μέσω του κ. Παπαγγελόπουλου «μίζα», για να διευθετηθούν οι δικαστικές του υποθέσεις.

    Σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, ο μάρτυρας είπε: «Αυτά που θα καταθέσω σήμερα εδώ και για τα οποία στη συνέχεια θα καταθέσω μήνυση πιστεύω ότι συνδέονται με την υπόθεση που ερευνάτε σε αυτή την Επιτροπή. Σήμερα καταθέτω μήνυση για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Θα σας παραθέσω στοιχεία και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση.

    » Καταθέτω μήνυση εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, του κ. Φιλιππάκη, του κ. Τάρκα και της κ. Παπαδάκου για σύσταση συμμορίας, για δωροληψία και εκβιασμό. Όλα όσα έζησα ήταν σαν ταινία τρόμου. Πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, μιας συμμορίας με αρχηγό τον κ. Παπαγγελόπουλο και μέλη την κ. Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Τάρκα.

    » Όλοι αυτοί μας στοχοποίησαν σε χρόνο ρεκόρ. Προσπάθησαν να μας εμπλέξουν στη λίστα Λαγκάρντ. Τόνους λάσπη και τρομοκρατία. Το εκβιαστικό μέσο τους ήταν να μου ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις».

    Ο μάρτυρας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, συνέχισε λέγοντας: «Η επίμαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και μετά. Η εγκληματική οργάνωση του κ. Παπαγγελόπουλου με στοχοποίησε για να με εμπλέξει με τη λίστα Λαγκάρντ. Το γεγονός ότι ο πληρεξούσιος δικηγόρος μου κ. Παπασταύρου που ήταν και σύμβουλος του πρωθυπουργού Σαμαρά.

    » Οι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν κατηγορίες με πολλούς σκοπούς. Ένα απίστευτο ψέμα τους. Ο Παπαγγελόπουλος και η παρέα του ξεγέλασαν την τότε κυβέρνηση φτιάχνοντας ένα παραμύθι με δράκους και ψέματα. Αυτή η ομάδα και ήθελε να βγάλει χρήματα και βοηθούσε πολίτικους σκοπούς.

    » Ο Παπαγγελόπουλος θεωρώ ότι από αυτή την σημαία έγινε υπουργός. Όλη αυτή η υπόθεση ήταν μια κατασκευή. Ο Άγγελος Μεταξάς, συνέταιρός μου δικαιώθηκε όπως και ο Παπασταύρου. Αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν να με εμπλέξουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Τάρκας πιστεύω ότι είναι εκείνος που με κατήγγειλε στις αμερικανικές αρχές, μετά οι Αμερικάνοι άρχισαν να ρωτούν και τότε βγήκαν τα ψεύτικα πρωτοσέλιδα της Δημοκρατίας ότι με ψάχνει το FBI και απίστευτα επίσης δημοσιεύματα που μας παρουσίαζαν ως φοροφυγάδες και λαμόγια. Ξέρετε, τους Εβραίους δεν είναι πρώτη η φορά που τους στοχοποιούν».

    Η παρουσία του Νίκου Παππά

    Σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο κ. Μιωνή, είχε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 10 Μαρτίου 2016, με τον τότε υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

    «Φτάνουνε τώρα στις 10 Μαρτίου, οπότε κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εμένα, τον Νίκο Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας.

    Ήταν σαφές ότι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Επίσης ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες.

    Ο Ν. Παπάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα, για τον Μεταξά και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει.

    Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε ‘και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει’. Εννοώντας τον Φιλιππάκη.

    Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Ν.Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα.

    Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ήταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη».

    Πηγές της πλειοψηφίας στην Προκαταρκτική σχολιάζουν ότι «ο Σάμπυ Μιωνή αποκάλυψε παραδικαστικό κύκλωμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, στο γραφείο του τελευταίου, στο Μέγαρο Μαξίμου».

    Η απάντηση Παπαγγελόπουλου

    Την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο του 2016 παραδέχτηκε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος έκανε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η συνάντηση έγινε ως εξής: «Πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις, επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική».

    Η παραδοχή αυτή από τον κ. Παπαγγελόπουλου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με την κυβέρνηση να καλεί τον κ. Παππά να δώσει εξηγήσεις.

    Σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε: «Ο κ. Παπαγγελόπουλου ομολόγησε το αδιανόητο: ότι δύο υπουργοί ‘συζητούσαν’ με επιχειρηματία για… ‘εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις’ Κορυφαίοι υπουργοί δηλαδή, συζητούσαν για υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    » Η κυνική ομολογία του κ. Παπαγγελόπουλου, σε συνδυασμό με όσα περιγράφονται στη μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας για απόπειρα εκβίασης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, ενισχύει την πεποίθηση περί ύπαρξης παραδικαστικού/παρακρατικού κυκλώματος που λειτουργούσε στη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα. Δηλαδή, τον πυρήνα της έρευνας που διεξάγει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής» αναφέρει ο κ. Πέτσας στη δήλωσή του.



    ΣΧΟΛΙΑ