• Πολιτική

    Βόμβα Πέτσα: Είμαστε επιφυλακτικοί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Σήμερα ή αύριο οι ανακοινώσεις

    • NewsRoom
    λιανεμποριο


    Σήμερα ή αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εν όψει των Χριστουγέννων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, να δηλώνει το πρωί της Πέμπτης ότι υπάρχει διχογνωμία στις τάξεις των λοιμωξιολόγων σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων.

    Εξηγώντας στον Alpha 98,9 τι είναι αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς ο κ. Πέτσας είπε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό και η κατάσταση δεν αποσυμφορείται.

    Αυτό, όπως εξήγησε, κάνει ειδικούς και κυβέρνηση να είναι επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε άνοιγμα.

    Είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σε τέτοιο άνοιγμα που να φέρει στην Ελλάδα εικόνες όπως αυτές στο Harrod’s, συμπλήρωσε.

    Όλοι φοβούνται ότι οι εικόνες αυτές θα μεταφραστούν σε ένα τρίτο κύμα, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Αν, ωστόσο, λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε οποιαδήποτε μορφή, τότε θα υπάρξει και ελαστικοποίηση του βραδινού ωραρίου για τις μετακινήσεις, είπε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ζήτησε ακόμα να υπάρξει αυτοσυγκράτηση στην αποστολή των SMS για τις μετακινήσεις κάνοντας λόγο για κρίσιμες εβδομάδες και επαναλαμβάνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα κάθε οικογένεια θα τα περάσει με άλλη μια που θα επιλέξει.

    Έκανε λόγο ακόμα για μια «αχτίδα αισιοδοξίας» που εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά την περίοδο της πανδημίας με τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για μια «ασπίδα προστασίας» που θα δημιουργηθεί.

    Γιατί προβληματίζονται οι λοιμωξιολόγοι

    Οι συσκέψεις είναι διαδοχικές με τους λοιμωξιολόγους να είναι προβληματισμένοι σχετικά με το άνοιγμα τις ημέρες πριν από τις γιορτές, καθώς η κατάσταση δεν παρουσιάζει την βελτίωση που ανέμεναν ώς τώρα.

    Οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς βλέπουν τον κίνδυνο υπερμετάδοσης. Ορισμένες περιοχές μάλιστα, όπως η Δυτική Αττική αλλά και πόλεις στην περιφέρεια, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στα κρούσματα και αυτό είναι που τους κάνει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να προτείνουν να μην ανοίξει το λιανεμπόριο.

    Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στον ΣΚΑΪ: «Ελπίζω να μην έχουμε μετέωρα βήματα. Στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο, που έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν θα είναι καθόλου καλή ιδέα να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου. Και δεν ξέρω πόσο καλή είναι και για την υπόλοιπη Ελλάδα, με εξαίρεση κάποιες περιοχές που έχουν εξαιρετική εικόνα».

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ν. Παπαθανάσης, υπάρχουν τρία σημεία που θα κρίνουν αν η κυβέρνηση θα ανοίξει ή όχι το λιανεμπόριο την επόμενη εβδομάδα.

    Ο υφυπουργός ανέφερε πως εξετάζεται το άνοιγμα των καταστημάτων που δεν θα προκαλέσουν μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού, αλλά και δεν θα αποτελούν επικίνδυνες εστίες διασποράς.

    Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις «πράσινες» περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες.

    Ωστόσο υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού τις ημέρες των εορτών

    Σχολεία: Πώς θα μπουν οι βαθμοί του α’ τετραμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ