• Πολιτική

    Αναβάλλεται η δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών; Ποια τα πιθανά σενάρια

    έλληνες-στρατιωτικοί


    Προς αναβολή φαίνεται να οδεύει η εκδίκαση της υπόθεσής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η δίκη, δεν θα γίνει σήμερα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της αναβολής.

    Οι δυο συλληφθέντες είναι ο 25χρονος υπολοχαγός του Μηχανικού Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Μηχανικού Δημήτρης Κουκλατζής, που υπηρετούν στην 3η Μηχανοκίνητη Ορεινή Ταξιαρχία «Ρίμινι».

    Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν πως οι στρατιωτικοί πέφτουν σε αντιφάσεις, ενώ από τα περισσότερα δημοσιεύματα διαψεύδεται η οποιαδήποτε πρόθεση της Τουρκίας να συνδέσει την υπόθεση με τους οκτώ Τούρκους, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

    Τι έκβαση μπορεί να έχει η υπόθεση

    Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ποια θα είναι η έκβαση της σημερινής δίκης. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν φόβοι πως ο Ερντογάν θα θελήσει να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση, προσθέτοντας στο κατηγορητήριο των Ελλήνων στρατιωτικών την κατηγορία της κατασκοπείας, εκτός από την «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής». Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό, τότε είναι προφανές πως μιλάμε για «διπλωματικό εκβιασμό» της γείτονας χώρας προς την Ελλάδα, ίσως με κίνητρο την επιστροφή των οκτώ που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.

    Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ο Ερντογάν δεν θα τραβήξει το σχοινί, ιδίως μετά τις πιέσεις των Αμερικανών για άμεση επίλυση του θέματος. Έτσι, το κατηγορητήριο δεν θα επεκταθεί και οι Έλληνες θα επιστρέψουν άμεσα, έχοντας τιμωρηθεί με κάποιους μήνες φυλακή με αναστολή.



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Τουρκία μεταβαίνουν οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτή είναι η διερμηνέας των Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτοσυγκράτηση έναντι των τουρκικών προκλήσεων συστήνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον



    ΣΧΟΛΙΑ