• Πολιτική

    Βγαίνουν οι κουκούλες: Σήμερα η κατάθεση του Μάξιμου Σαράφη σε κλιμάκιο της προανακριτικής

    • NewsRoom
    προανακριτική


    Χωρίς κουκούλες, αλλά υπό το καθεστώς προστασίας, καταθέτουν σήμερα, Τρίτη, και αύριο, Τετάρτη, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», στην υπόθεση Novartis.

    Οι δύο μάρτυρες θα καταθέσουν ενώπιον της Προανακριτικής της Βουλής, σε ειδικό χώρο στην ΓΑΔΑ, χωρίς να φορούν κουκούλες ή να υπάρχει αλλοίωση της φωνής τους. Η κατάθεσή τους θα γίνει στην ΓΑΔΑ στις 4 το μεσημέρι, όπου και θα μεταβεί κλιμάκιο της προανακριτικής.

    Σήμερα θα γίνει η εξέταση του «Μ. Σαράφη», ενώ την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει η «Αικ. Κελέση».

    Όλα τα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της προανακριτικής επέμειναν στην ανάγκη της αυτοπρόσωπης εξέτασης των δύο μαρτύρων.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής, Γιάννης Μπουγάς, υποστήριξε ότι ο νόμος για την προστασία αποδίδεται στους μάρτυρες «για να προστατεύονται από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές», κάτι που έφερε την αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν θα πετάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο τι ορίζουν οι ΚΥΑ ούτε θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ, θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας» τόνισε ο Σπύρος Λάππας.

    Το ΚΚΕ εκτός της αυτοπρόσωπης εξέτασης φέρεται να ζήτησε να μην γίνει απόκρυψη ούτε του πραγματικού ονόματος των μαρτύρων.

    Οι δύο μάρτυρες είχαν στείλει νωρίτερα επιστολές στην επιτροπή, με την «Αικατερίνη Κελέση» να ζητά να μην καταθέσει και τον Μ. Σαράφη να ζητά να καταθέσει με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους, καθώς ανέφεραν πως φοβούνται για την ζωή τους.

    Επιστολή έστειλε και η Ελένη Τουλουπάκη ζητώντας οι καταθέσεις να γίνουν με κουκούλα.



    ΣΧΟΛΙΑ