• Πολιτική

    «Βέτο» από Ιταλία και Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής και δεκαήμερη διορία στους εταίρους

    • NewsRoom
    Τζουζέπε Κόντε

    Τζουζέπε Κόντε


    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε αλλά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απέρριψαν το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην απόρριψη της πρότασης για ευρωομόλογο.

    Ειδικότερα,  η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, πυροδότησε την αντίδραση των δύο ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία.

    «Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν σκέπτεστε να μας βοηθήσετε με καθιερωμένους μηχανισμούς προστασίας, που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν, τότε να μένει.. Θα προχωρήσουμε μόνοι μας. Δεν σας χρειαζόμαστε. Οι συνέπειες του κορωνοϊού πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι τους επόμενους μήνες, αλλά από αύριο το πρωί»,  είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica, μια φράση που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ανάλογη με του Κόντε ήταν και η στάση του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ.

    Υπενθυμίζεται πως ομάδα 8 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είχε ζητήσει με κοινή επιστολή τους την έκδοση ευρωομολόγων για τον κορονοϊό. Το ομόλογο αυτό θα είχε την εγγύηση όλων των χωρών της Ε. Ε αλλά για να προχωρήσει θα πρέπει να συμφωνήσει και η Γερμανία.



    ΣΧΟΛΙΑ