• Πολιτική

    Βερολίνο: Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί

    • NewsRoom


    «Το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», επανέλαβε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ δεν θέλησε να αξιολογήσει τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων.

    «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σήμερα συζητά για το θέμα η ελληνική Βουλή. Το πώς θα τελειώσει η συζήτηση και ποιες επίσημες κινήσεις θα προκύψουν, δεν θέλω σήμερα να το αξιολογήσω», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι η γερμανική θέση για το συνολικό ζήτημα των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού δεν έχει αλλάξει.

    «Έχουμε πλήρη συνείδηση και γνωρίζουμε το μεγάλο βάρος και την οδύνη που προκάλεσε η Γερμανία στην Ελλάδα την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού. Τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτό για μας είναι να κάνουνε το παν ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα, ως φίλοι και εταίροι, να έχουν καλές σχέσεις, να αλληλοϋποστηρίζονται προς όφελος και των δύο χωρών», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Για το συγκεκριμένο θέμα των επανορθώσεων, λέω και πάλι ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή η θέση είναι ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», συμπλήρωσε ο Στέφεν Ζάιμπερο και, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση σχετικά με τις πολωνικές διεκδικήσεις, διευκρίνισε ότι όπως και από την Ελλάδα έτσι και από την Πολωνία δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απαίτηση ή κίνηση προς τη Γερμανία -αυτό θα το γνώριζε και το υπουργείο Εξωτερικών, πρόσθεσε.

    Κληθείς να τοποθετηθεί ειδικά στο ζήτημα του αναγκαστικού δανείου της Ελλάδας, ο κ. Ζάμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει τη θέση του «για το συνολικό θέμα των γερμανικών υποχρεώσεων προς την Ελλάδα από την εποχή του εθνικοσοσιαλισμού». Αυτή η θέση δεν έχει αλλάξει, επανέλαβε.

    Ο γερμανικός τύπος για το θέμα των αποζημιώσεων

    Ο γερμανικός τύπος με δημοσιεύματα αναφέρεται στο θέμα των αποζημιώσεων και τη σημερινή συζήτηση στην ελληνική Βουλή.

    ARD: «Ελληνικές αξιώσεις αποζημίωσης: Δεν έχει παραγραφεί τίποτα»

    «Δεν υπάρχει θέμα για τη γερμανική κυβέρνηση. Κατά την άποψή της, το κεφάλαιο έχει κλείσει νομικά».

    «Δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να εξηγήσω τώρα στους νέους Γερμανούς ότι μετά από 70 χρόνια που χτίζουμε την Ευρώπη του μέλλοντος, ότι τώρα αρχίζουμε να πληρώνουμε αποζημιώσεις για ό,τι έχουν κάνει οι προ-προ-παππούδες τους», λέει ο Γενς Πλέτνερ, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα στο ARD, το πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

    «Για τη νομική πλευρά του θέματος, η θέση μας είναι σαφής. Η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική». Η Γερμανία, ωστόσο, λέει ο κ. Πλέτνερ, πρέπει να ομολογεί ξανά και ξανά ότι έλαβαν χώρα κατάφωρες αδικίες κατά τη διάρκεια της κατοχής των Ναζί και οι Γερμανοί πρέπει να φροντίσουν να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα. Για το λόγο αυτό, ο Γερμανός πρέσβης επισκέπτεται στην Ελλάδα τακτικά τόπους όπου έγιναν σφαγές κατά τη διάρκεια του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού.

    Αυτό δεν αρκεί, λέει ο Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, ο οποίος έχει εργαστεί επανειλημμένα ως δημοσιογράφος επί αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα: «Εάν συμμετάσχουν και άλλες χώρες για να απαιτήσουν τέτοιες αποζημιώσεις, όπως φαίνεται ότι θέλει τώρα να κάνει η Πολωνία, τότε, ασφαλώς δεν θα μπορούμε να πούμε απλώς το θέμα έχει κλείσει. Αυτό δεν είναι και νομικά σωστό. Τίποτα δεν έχει παραγραφεί. Εάν οι απαιτήσεις έλθουν ενώπιον ενός διεθνούς δικαστηρίου, τότε, δεν υπάρχει πλέον η αρχή της ετεροδικίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει. Τότε, δεν θα είναι τόσο εύκολο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να πει ότι όλα έχουν λήξει».

    Βild: «Θα απαιτήσουν οι Έλληνες σήμερα 376 δισ. ευρώ από τη Γερμανία;»

    «Μία ελληνική επιτροπή έχει υπολογίσει τις αξιώσεις για επανορθώσεις έναντι της Γερμανίας σε 376 δισ. ευρώ. Έφτασε η ώρα: Το ελληνικό Κοινοβούλιο θέλει να ανοίξει σήμερα το δρόμο για τις τρελές απαιτήσεις για επανορθώσεις αποζημίωσης από τη Γερμανία! Από το πρωί της Τετάρτης, οι Έλληνες βουλευτές συζητούν εάν πρέπει να δώσουν την εντολή στην κυβέρνηση να απαιτήσει από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις ύψους περίπου 376 δισ. ευρώ. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί γύρω στις 21:00».

    Die Welt / dpa: «To ελληνικό Κοινοβούλιο αποφασίζει σχετικά με την αξίωση αποζημίωσης»

    «Το ελληνικό Κοινοβούλιο σήμερα θα αποφασίσει για το μελλοντικό χειρισμό των απαιτήσεων αποζημίωσης από τη Γερμανία. Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από το Κοινοβούλιο εκτίμησε το ύψος των απαιτήσεων σε τουλάχιστον 289 δισ. ευρώ πριν από τρία χρόνια».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Παππάς δίνει 900.000 ευρώ για Wi-Fi σε λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το παράπονο του Καψώχα: Στην ΕΡΤ συμπεριφέρονται σαν να έχει κερδίσει ο Μητσοτάκης



    ΣΧΟΛΙΑ