ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις να είναι «έτοιμες» σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίσουν να εξαπολύσουν στρατιωτική επίθεση στο έδαφος της Βενεζουέλας, καθώς ο αντιπολιτευόμενος Χουάν Γκουαϊδό προσπαθεί να στρέψει τον στρατό προς το δικό του στρατόπεδο.
Ο Νικολάς Μαδούρο, η νομιμότητα του οποίου αμφισβητείται από ένα τμήμα των συμπατριωτών του και τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, κάλεσε τους στρατιωτικούς να «είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα με τα όπλα στο χέρι αν μια ημέρα η βορειοαμερικανική αυτοκρατορία αποτολμήσει να αγγίξει αυτή τη γη, αυτό το ιερό έδαφος».
Η κυβέρνηση Τραμπ προσπαθεί με κάθε τίμημα να ωθήσει τον Νικολάς Μαδούρο στην έξοδο υπέρ του Χουάν Γκουαϊδό. Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως μια «στρατιωτική επέμβαση (στη Βενεζουέλα) είναι πιθανή. Αν είναι απαραίτητο, αυτό είναι που θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Νικολάς Μαδούρο, που μιλούσε ενώπιον στρατιωτών κατά την επιθεώρηση μιας βάσης στην πολιτεία Κοχέδες (βορειοδυτικά), κατηγορεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και την Ουάσινγκτον ότι εξυφαίνουν «πραξικόπημα» για την ανατροπή του.
«Ενότητα, συνοχή, πειθαρχία, υπακοή, μέγιστη υποταγή και πίστη στο Σύνταγμα, στην πατρίδα, στην επανάσταση και στον νόμιμο ανώτατο διοικητή», ζήτησε ακόμη ο Βενεζουελάνος πρόεδρος από τους στρατιώτες.
Οι ένοπλες δυνάμεις, που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εξουσία στη χώρα με τους τεράστιους πετρελαϊκούς πόρους, επιδεικνύουν μέχρι τώρα την αδιάπτωτη στήριξή τους στον Μαδούρο.
Η ομιλία του Μαδούρο έγινε λίγο προτού ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος κάλεσε τους Βενεζουελάνους να πορευθούν «ειρηνικά» προς τους στρατώνες προκειμένου να επιχειρήσουν, εκ νέου, να αποσπάσουν την υποστήριξη του στρατού.
Την Τρίτη, ο Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σε στρατιωτική εξέγερση, η οποία ξεφούσκωνε ώρα την ώρα. Το κάλεσμά του στον στρατό προκάλεσε ωστόσο τεράστιες διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο την Τρίτη και την Τετάρτη που αμαυρώθηκαν από βίαιες συγκρούσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΕ: Αυστηρό μήνυμα προς Αγκυρα για τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: O Κιμ Γιονγκ Ουν πάτησε πάλι το κουμπί: Εκτόξευσε πυραύλους προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ξεκινά 2η γεώτρηση η Τουρκία στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ – Σε επιφυλακή η Λευκωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Ισχυρά φαινόμενα σε 5 περιοχές και αφρικανική σκόνη πανελλαδικά
- Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» το αμυντικό αποτύπωμα στη Θράκη έχει μεγαλώσει
- Κρήτη: Προσποιούνταν υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ και απέσπασε 2.800 ευρώ και κοσμήματα από δύο γυναίκες
- Hellenic Train: Καταργούνται και σήμερα, Σάββατο, τα δρομολόγια Διακοπτό – Καλάβρυτα και Καλάβρυτα – Διακοπτό
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.