• Πολιτική

    Βαρβιτσιώτης: Αν καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι, η Ευρώπη θα βγει ακόμα πιο ισχυρή

    • NewsRoom
    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

    Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


    «Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια τεράστια γεωπολιτική πρόκληση και, αν καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι, η Ευρώπη θα βγει ακόμα πιο ισχυρή» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα σε διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πειραιά και του υπουργείου Εξωτερικών με θέμα «Ηγεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε περιόδους κρίσης. Πιο δυνατή η Ευρώπη ή πιο ευάλωτη;», στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, σημείωσε ότι η Ευρώπη μπορεί να χαράξει ηγεσία και είναι σήμερα πιο ισχυρή από ποτέ χάρη στο σύνολο των αξιών, του τρόπου λειτουργίας, της οικονομικής δύναμης και του συντονισμού των κρατών-μελών της, γεγονός που φάνηκε στην πράξη στον τρόπο που αντιμετώπισε τις κρίσεις των τελευταίων χρόνων, όπως την πανδημία και το Brexit

    . Αλλά φαίνεται επίσης, όπως είπε, και από το γεγονός ότι θέληση των Ουκρανών είναι να ενταχθούν στην ΕΕ, «σε ένα κοινό πλαίσιο αξιών και ελευθεριών, τις οποίες δεν εγγυάται κανένα άλλο μέρος του πλανήτη εκτός από την ΕΕ. Εργαλεία που σήμερα μας κάνουν να φαινόμαστε και να είμαστε πραγματικά ηγέτιδα δύναμη, υπερασπιζόμενοι αυτές τις αξίες». Η Ευρώπη, τόνισε ακόμη, έχει κάνει το τελευταίο διάστημα μεγάλα βήματα εμβάθυνσης, και σημείωσε ότι είναι σημαντικό οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να κερδίζουν σε κάθε εκλογική μάχη.

    Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η μεγάλη πρόκληση της Ευρώπης είναι η στρατηγική της ολοκλήρωση και η Κοινή Πολιτική ‘Αμυνας και Ασφάλειας, η οποία διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο πεδίο της Ουκρανίας. Όπως τόνισε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ελλάδα δεν στήριζε την Ουκρανία με αποστολή πολεμικού υλικού θα ήταν παράφωνη απέναντι στις ίδιες της τις διεκδικήσεις. «Εμείς ζητάμε από την Ευρώπη να είναι μία ισχυρή δύναμη που θα εγγυάται και τη δική μας ανεξαρτησία με ουσιαστική συνδρομή στην περίπτωση που αμφισβητηθεί η κυριαρχία μας έμπρακτα από την Τουρκία» είπε και τόνισε ότι το να ήταν η χώρα μας απούσα από τις διεργασίες για τη διαμόρφωση μιας ενισχυμένης πολιτικής ‘Αμυνας της ΕΕ, θα ήταν έγκλημα κατά του εαυτού της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Οι Ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν τη βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ζητούν αυτοσυγκράτηση

    Ζελένσκι: Ζήτησε από τον Μπάιντεν να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «κράτος χορηγός της τρομοκρατίας»

    Μπορέλ: Καταδικάζει την απέλαση ευρωπαίων διπλωματών από την Μόσχα



    ΣΧΟΛΙΑ