• Πολιτική

    Βαρουφάκης: Τερατογένεση και η κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς προοδευτικό πρόγραμμα

    Γιάνης Βαρουφάκης

    Γιάνης Βαρουφάκης


    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι «βρωμίζει και μαγαρίζει» τα μέτρα στήριξης για το δυστύχημα στα Τέμπη και ότι τα χρησιμοποιεί για να κρύψει «ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις», άσκησε Γιάνης Βαρουφάκης, στην παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

    Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του κινδυνολογία και προσπάθεια δημιουργίας «κυβέρνησης τέρας» μέσα από τη τερατογέννηση της ενισχυμένης αναλογικής.

    Σχολιάζοντας δε τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, για το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης αντέτεινε ότι θα είναι τετατογέννηση αν δεν βασιστεί πάνω σε ένα πραγματικά προοδευτικό πρόγραμμα.

    «Έπρεπε να φέρετε ένα νομοσχέδιο που να στέκεται σεμνά και ταπεινά απέναντι στο λαϊκό συναίσθημα για ένα μεγάλο εθνικός πένθος αποκλειστικά στοχευμένο σε μέτρα στήριξης γα τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και όχι να τα μαγαρίσετε εντάσσοντας τα 12 άρθρα του σε ένα κυκεώνα 132 άρθρων με δωράκια και ρουσφέτια. Δεν μπορείτε, όμως, να κρατηθείτε. Ακόμα και τη στιγμή του πένθους και της κατάνυξης πρέπει όλα να τα βρωμίσετε. Κάθε τι καλό και πρέπον πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για να κρύψετε από πίσω κάποιο γραμμάτιο που πρέπει να εξοφλήσετε και να πληρώσετε πριν κλείσει η Βουλή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

    Υποστήριξε ότι «η Βουλή δεν έχει πλέον νομιμοποίηση να νομοθετεί» και τόνισε ότι «η μόνη νομοθετική υποχρέωση που έχει η κυβέρνηση είναι να δώσει τη δυνατότητα να ψηφίσουν οι 60.000 νέοι και νέες στο τόπο εργασίας τους».

    «Το γεγονός ότι δεν κάνετε δεκτή τη τροπολογία που σας καταθέσαμε δείχνει ότι φοβάστε τη γενιά των Τεμπών. Ξέρετε ότι θα σας μαυρίσουν και θέλετε να στερήσετε την ψήφο τους», σημείωσε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, το κόμμα του «κατά την προεκλογική περίοδο θα προσπαθήσει να αναδείξει με προσήλωση τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των άλλων κομμάτων», ενώ χαρακτήρισε «παραμύθι ότι είναι βιώσιμο το δημόσιο ή το ιδιωτικό χρέος».

    Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «υποχρέωση των κομμάτων» να γίνει ένας ουσιαστικός προεκλογικός διάλογος, σημειώνοντας ότι «δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε, τουλάχιστον όμως θα καταγραφεί ποιες είναι οι πραγματικές πολιτικές μας διαφωνίες ενώπιον του ελληνικού λαού».

    Ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για κινδυνολογία και χαρακτηρίζοντας «τερατογέννηση, την απαίτηση του για αυτοδυναμία» ενώ υποστήριξε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνουν την απλή αναλογική.

    «Παρακολουθούμε τα δύο μεγάλα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να απαξιώνουν στη πράξη την απλή αναλογική. Η ΝΔ άμεσα και ο ΣΥΡΙΖΑ έμμεσα. Ο κ. Μητσοτάκης κινδυνολογεί μιλώντας για τερατογέννηση και απαιτεί το δικαίωμα να δημιουργήσει μια κυβέρνηση τέρας. Γιατί τερατογέννηση είναι αυτό που απαιτεί για αυτοδυναμία με 30% και 35% ενώ είναι απέναντι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε και συμπλήρωσε: «Τερατογέννηση είναι κ. Τσίπρα να κάνετε μια κυβέρνηση χωρίς προοδευτικό πρόγραμμα, ελλείψει αυτοδυναμίας. Δεν είναι πρόβλημα της Δημοκρατίας η μη αυτοδυναμία. Η μη αυτοδυναμία μπορεί να είναι πρόβλημα μόνο της ΝΔ. Γιατί καμία κυβέρνηση κ. Μητσοτάκη, δεν θα μπορεί να είναι αυτοδύναμη και ισχυρή ακόμα και αν έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι εναντίον σας, όταν την έχετε αποσπάσει μέσα από καλπονοθευτικές διαδικασίες ενός εκλογικού νόμου, της ενισχυμένης αναλογικής η οποία είναι ο βιασμός της Δημοκρατίας».

    Ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε επικριτικός και απέναντι στις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης αντιτείνοντας ότι θα είναι τερατογέννηση αν δεν βασιστεί πάνω σε ένα προοδευτικό κείμενο. «Για να δημιουργηθεί πραγματικά ένα προοδευτικό μέτωπο πρέπει να στηριχθεί πάνω ένα προοδευτικό κείμενο κόντρα στην ανεργία. Μόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο λέτε θα είναι το ίδιο προοδευτικό όσο είναι και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ. Καθόλου», τόνισε χαρακτηριστικά.

    «Σας καλούμε όλους και όλες να εστιάσετε στο όραμα μας και στο σχέδιο μας για μια δημοκρατία που θα διεισδύει, για πρώτη φορά, τόσο στο κράτος όσο και στην οικονομία με απώτερο στόχο σε βάθος χρόνου, σε κάθε επιχείρηση να ισχύει το μία ψήφος, ένας εργαζόμενος, μία μετοχή. Σας καλούμε να αντιπαραθέσετε το δικό σας πρόγραμμα με το όραμα του ΜέΡΑ25 για τη ρήξη. Είναι η μόνη παράταξη με κυβερνητικό πρόγραμμα αντικαπιταλιστικό, πράσινο, αυτοδιαχειριστικό και βαθιά δημοκρατικό», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Νατάσα Θωμά

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης για Τσίπρα: Πολιτικά φθηνό και αναξιοπρεπές να προτάσσει τα Τέμπη γιατί νομίζει ότι θα πάρει ψήφους



    ΣΧΟΛΙΑ