• Οικονομία

    ΔΝΤ: Ουραγός στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης η Ελλάδα – Στο 191,3% του ΑΕΠ φέτος το δημόσιο χρέος

    ΔΝΤ

    ΔΝΤ


    Η τραπεζική χρηματοδότηση στον ιδιωτικό τομέα στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε ανοδική πορεία, εκτός από χώρες όπως η Ελλάδα, όπου σχεδόν το μισό των τραπεζικών δανείων είναι «κόκκινο», αποτελώντας με διαφορά τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, σημειώνει η η έκθεση του ΔΝΤ, Regional Economic Outlook.

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως ουραγός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η μοναδική χώρα με χειρότερη εικόνα στον συγκεκριμένο τομέα είναι η αναπτυσσόμενη Ουκρανία, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 55% του συνόλου.

    Ταυτόχρονα, όπως προβλέπει το ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος που βρίσκονταν στο 181,9% του ΑΕΠ το 2017 θα ανέλθει στο 191,3% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει στο 181,8% του ΑΕΠ.

    Ωστόσο, το ΔΝΤ διαπιστώνει σημαντικό κλείσιμο της ψαλίδας στο ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο βεβαίως αποδίδεται στη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

    Η έκθεση διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της προκειμένου να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Όσον αφορά την ανάπτυξη, το Ταμείο καταγράφει αύξηση της τάξης του 0,6% για το τρέχον έτος, καθώς εκτιμά ότι από το 1,4% το 2017 θα ανέλθει στο 2% το 2018, ενώ για το 2019 προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 1,8%.

    Στον τομέα της ανεργίας, η έκθεση σημειώνει πως θα υπάρξει υποχώρηση από το ποσοστό του 21,5% που είχε καταγραφεί το 2017. Προβλέπει επίσης ότι το 2018 θα υπάρξει μια μείωση της τάξης του 1,7%, καθώς το ποσοστό της ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 19,8%, ενώ το 2019 θα υποχωρήσει ακόμα περισσότερο αγγίζοντας το 18%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τόμσεν για ελληνικό χρέος: «Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τράπεζες μετά τα stress test: Οι στόχοι για αυξήσεις, κόκκινα δάνεια και bad bank

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Έως την 1η Ιουνίου εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα



    ΣΧΟΛΙΑ