• Πολιτική

    Τσίπρας: Καταψηφίζουμε και θα αλλάξουμε την συμφωνία

    • NewsRoom
    Τσίπρας: Καταψηφίζουμε και θα αλλάξουμε την συμφωνία

    Αλέξης Τσίπρας


    Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

    Αρχικά, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα για τη Συμφωνία λέγοντας χαρακτηριστικά «ο κ. Μητσοτάκης δεν άντεξε και στη δευτερολογία του έβγαλε το μικρό Μπογδάνο που κρύβει μέσα του. Έκανε διχαστική ομιλία για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα για τη Συμφωνία που τέθηκαν από όλες τις πλευρές. Γιατί δεν επέλεξε την αμυντική συμφωνία την άνοιξη του 2020; Γιατί τότε ήταν ακριβή η αγορά των φρεγατών, ενώ σήμερα η συμφωνία των 5 δισ. , επιπρόσθετα των 2,3 δισ. για τα ραφάλ, όλα αυτά τα αντέχουμε;».

    «Αντιλαμβάνομαι τα εσωκομματικά προβλήματα που έχει ο κ. Μητσοτάκης και την ανάγκη να πατήσει σε δύο βάρκες. Στη βάρκα της κεντροδεξιάς και την άλλη στην ακροδεξιά», πρόσθεσε.

    «Εμείς δεν είχαμε ούτε Belharra ούτε Ραφάλ όταν τουρκικά ερευνητικά πλοία μαζί με πολεμικά βγήκαν στην ΑΟΖ. Αλλά δεν είπαμε ότι έχει άνεμο που παρασέρνει στην ΑΟΖ μας. Ούτε ότι δεν μπορούν να κάνουν έρευνες επειδή έχει φασαρία. Δεν είχαμε ούτε Ραφάλ ούτε Belharra, αλλά υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πολεμικά μας πλοία», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    «Πώς θα συμβιβάσετε τα δύο δόγματα της ΝΔ ότι δεν συζητάμε με πειρατές ή ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ναυτικά μίλια, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης», ανέφερε.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε: «Δεν απαντήσατε στο βασικό που σας ρώτησα: Αν είχαμε τη Συμφωνία αυτή όταν το 2020 το Όρουτς Ρέις έφτασε 6,5 μίλια από το Καστελόριζο ή αν αύριο παραβιαστεί η ΑΟΖ που υπογράψατε με την Αίγυπτο θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό; Δεν τολμήσατε να το πείτε. Γιατί το δόγμα Γεραπετρίτη είναι το δόγμα σας, τα 6 ναυτικά μίλια».

    Παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα δεν έχει τη δημοσιονομική δυνατότητα για 10 δισ. εξοπλιστικά.

    «Ξεχνάτε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα πριν το 2015, ότι μέρος της χρεοκοπίας ήταν και οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες και η κούρσα εξοπλισμών», είπε ο κ. Τσίπρας.

    «Έρχεστε και σαν να μην υπάρχει αύριο, προτρέχετε των εισηγήσεων των ενόπλων δυνάμεων και ανακοινώνετε αγορές εξοπλιστικών», τόνισε.

    Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «Αντίστοιχες προσφορές για το κέντρο στην Καλαμάτα είχαν έρθει και επί των ημερών μας. Αλλά είχα απορρίψει υπέρμετρη σπατάλη».

    «Αμέσως μετά από ένα ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εξαγγείλατε συμφωνία για την Καλαμάτα που τώρα έχει φτάσει 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αγνοήσατε τις συζητήσεις που είχαμε κάνει ως κυβέρνηση. Δίνετε σύμφωνα με τα έγγραφα του ΓΛΚ, του κ. Σκυλακάκη από σχεδόν 600 εκατ. το χρόνο στα τρία πρώτα χρόνια», ανέφερε.

    «Πριν από 3 χρόνια μετρούσαμε και το τελευταίο ευρώ, και τώρα ξαφνικά είστε πολύ large», είπε ο κ. Τσίπρας για το κυβερνόν κόμμα.

    «Είπατε με αλαζονεία ότι για το Σαχέλ ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Θα βγείτε κ. Μητσοτάκη με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ; Γιατί οι υπουργοί σας σε ερώτηση που κάναμε στον Υπουργό Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας το Μάρτιο του 2021 άλλα είπαν», τόνισε.

    Σχετικά με την διαγραφή του κ. Μπογδάνου είπε «Πριν δύο μέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας, μόνο από την ΚΟ. Τον κ. Μπογδάνο τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι μέλος του κόμματος και μπορεί να επιστρέψει. Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους δίπλα σε χρυσαυγίτες σε εμφυλιοπολεμικές φιέστες; Κ. Μητσοτάκη, στην ίδια εκδήλωση που ήταν ο κ. Μπογδάνος, εκπροσωπηθήκατε επισήμως από την κα Αντωνίου, την επικεφαλής του γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι αδιάφορο ότι μας κυβερνά ένας Πρωθυπουργός που έχει μόνιμο μέλημα πως θα ικανοποιεί το ακροδεξιό κοινό και θα αλιεύει ακροδεξιές ψήφους».

    «Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, της ανάγκης σας να πατάτε σε δύο βάρκες», ανέφερε.

    «Εγώ δεν θα πω ψέματα, όπως εσείς που λέγατε προεκλογικά ότι δήθεν θα ασκήσετε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα ζητάτε την ενταξιακή πορεία της από τους εταίρους μας. Και σήμερα δεν τολμάτε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας γιατί φοβάστε τον Μπογδάνο και τον Σαμαρά και άλλους βουλευτές σας», είπε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση.

    «Αυτή η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει ενίσχυση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις μακριά από τα σύνορά μας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την αμυντική μας βιομηχανία και θα την καταψηφίσουμε», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Θα αλλάξουμε τη Συμφωνία σε ότι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

    Παράλληλα, πρόσθεσε «Ο λαός οφείλει να γνωρίζει την αλήθεια. Σε κάθε περίπτωση αυτή η Συμφωνία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική βιομηχανία μας εμπλέκει σε συγκρούσεις και την καταψηφίζουμε και αξιοποιώντας το άρθρο 31 εμείς θα την αλλάξουμε εις ότι αφορά την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στο εξωτερικό. Οι Έλληνες στρατιώτες θα πολεμούν για την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας. Εμείς θα είμαστε συνεπείς στις αξίες.»

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο Παρέμβαση: Τσίπρας ή η αγριότητα ενός πολιτικού αρχηγού

    Μητσοτάκης: Αλλάζουμε το δόγμα Τσίπρα – Μέλημά μου η θωράκιση της χώρας



    ΣΧΟΛΙΑ