• Top Stories

    Τι συζητούν Τσίπρας και Ιερώνυμος στις συναντήσεις τους

    Αλέξης Τσίπρας και αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος


    Πολύ συχνές είναι πλέον οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αν και πολλές φορές δεν ανακοινώνονται. Όπως γράφει το SECRET, ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, συνήθως γίνονται γνωστές αφότου έχουν πραγματοποιηθεί και ακολουθούν οι φωτογραφικές αποδείξεις, ενώ όταν ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει μαζί με τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά, στην Αρχιεπισκοπή, στην Πλάκα, μένουν μυστικές.

    Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται αυτές οι επαφές του; Επισήμως την τελευταία φορά συναντήθηκαν για το προσφυγικό και την εκκλησιαστική περιουσία. Η ουσία είναι ότι κάθε φορά που συναντώνται Τσίπρας και Ιερώνυμος κερδίζουν και οι δύο: Ο Αλέξης Τσίπρας αντλεί «νομιμοποίηση» στο κομμάτι της κοινωνίας που έχει ως σημείο αναφοράς την Εκκλησία και τη θρησκεία.

    Ο κ. Ιερώνυμος, από την πλευρά του, εμφανίζεται ανοιχτός στις αλλαγές και τους νέους, που στηρίζουν τον πρωθυπουργό. Τα επικοινωνιακά κέρδη είναι σημαντικά, αλλά όχι αρκετά. «Κάτι ψήνεται», λένε όσοι γνωρίζουν.

    Στην Κουμουνδούρου ελπίζουν ότι κάποια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει θέμα διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας, ώστε να σταματήσουν να μισθοδοτούνται από τον Προϋπολογισμό οι ιερείς, κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» στους κόλπους της ιεραρχίας. Ετσι, στο Μαξίμου είναι πιο προσγειωμένοι. «Απλώς αποφεύγουμε ακόμη ένα μέτωπο», λένε χαρακτηριστικά και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σιγά-σιγά σε αλλαγές (όπως, για παράδειγμα, στο μάθημα των Θρησκευτικών), χωρίς η Εκκλησία να σηκώνει τον κόσμο στο πόδι.

    Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι τι κερδίζει, πέρα από εντυπώσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Και ποια θα είναι η δική του επόμενη κίνηση; Εκκλησιαστικοί κύκλοι διακινούν το σενάριο πως ο Αρχιεπίσκοπος μελετά το ενδεχόμενο η Εκκλησία να κάνει μια μεγάλη δωρεά στο Δημόσιο, ώστε με τη μορφή των παλαιών ΣΔΙΤ να χρηματοδοτηθούν μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Στις ιδέες περιλαμβάνεται ακόμη και η παραχώρηση γης σε ακτήμονες για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση. Με αυτόν τον τρόπο και το κράτος θα έχει έσοδα και η Εκκλησία πόρους, για να χρηματοδοτήσει τις δικές της δραστηριότητες.

    Πηγή: parapolitika.gr



    ΣΧΟΛΙΑ