• Πολιτική

    Τσίπρας για Τουρκία: Όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί κοιμούνται και ξυπνούν με την πιθανότητα θερμού επεισοδίου

    • NewsRoom
    Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει (ξανά)το μάτι στους 520.000 ανεμβολίαστους άνω των 60

    Αλέξης Τσίπρας


    Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα βάλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Υπήρξε, μάλιστα, κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής του ενδεχομένου να μπει τουρκικό γεωτρύπανο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

    Μιλώντας στο OPEN το πρωί της Τετάρτης υποστήριξε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι ένδειξη της αδυναμίας της και της απομόνωσής της στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω απέναντι στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι είμαστε μια χώρα ισχυρή και με ισχυρές συμμαχίες.

    «Η Τουρκία δεν έχει ισχυρές συμμαχίες. Βλέπει ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι ένα διμερές ζήτημα οι διαφορές της με την Κύπρο, όπως και με την Ελλάδα. Η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης» σημείωσε.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι πάντα υπαρκτό και το λαμβάνει υπόψη η ελληνική κυβέρνηση. «Αντιμετωπίζουμε αυτό το ενδεχόμενο πρώτα με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Το προσωπικό, όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι άριστα. Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δεν αρκεί όμως αυτό, χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες, τις οποίες η Ελλάδα έχει αναπτύξει. Το αποδεικνύει αυτό η αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας».

    Ακόμη ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν θα βάλει το δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου. «Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει σχέδιο αποτροπής. Η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω» είπε.

    Αναφορικά με την σχέση της Αθήνας με την Λευκωσία επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει. Σε ερώτηση εάν λειτουργεί ακόμη το κόκκινο τηλέφωνο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε θετικά λέγοντας ότι εάν χρειαστεί μπορεί να μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτή την στιγμή δεν βρισκόμαστε σε αυτή την φάση.

    Απαντώντας στην κριτική ότι δεν ενημέρωσε τους αρχηγούς για τα εθνικά θέματα υποστήριξε ότι πάντα στις κρίσιμες στιγμές παρείχε ενημέρωση. «Αυτές τις μέρες ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Αναφορικά με το ντιμπέιτ της 1ης Ιουλίου είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την ανοικτή πολιτική αντιπαράθεση, γι’ αυτό το αποφεύγει.

    «Κι όμως γυρίζει»

    Σε ερώτηση για το αν «γυρίζει» το προβάδισμα των 9,3 μονάδων υπέρ της ΝΔ, όπως καταγράφηκε στις ευρωεκλογές απάντησε: «Είδατε τι έγινε στον ημιτελικό του Champions League. Η Μπαρτσελόνα νίκησε 3-0 στο Καμπ Νου και στον επαναληπτικό έβαλε 4 γκολ η Λίβερπουλ και το γύρισε.

    » Στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και στη ζωή ανατροπές υπάρχουν. Με μια προϋπόθεση, να το πιστέψουμε. Όχι εμείς, οι πολίτες που θα έρθουν να ψηφίσουν. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα ποσοστό 24%. Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 26% και στις εθνικές του Ιανουαρίου του 2015 είχε 36%».



    ΣΧΟΛΙΑ