• Πολιτική

    Τσίπρας: Λάθος η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ

    Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ


    «Η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί το μέγεθος του φαινομένου. Ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή στο ΣΚΑΪ, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας με διαστάσεις μονιμότητας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε βαθμό που υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα».

    Δεν θα προχωρούσαμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

    «Εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης», είπε και πρόσθεσε ότι «επί 4,5 χρόνια δεν αυξήσαμε ούτε ένα ευρώ τον λογαριασμό του ρεύματος, αντίθετα μειώσαμε τον ΦΠΑ της ενέργειας στον κατώτατο συντελεστή το ’19».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι είμαστε μεταξύ των τριών πιο ακριβών τιμών ρεύματος στην Ευρώπη.

    Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές και υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση η ΔΕΗ θα ανακτήσει το “Δ” (σ.σ. δημόσια) στη λειτουργία της, ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου θα υπάρξει εντολή να παγώσουν τα τιμολόγια, θα ενεργοποιηθεί η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι.

    Πρόσθεσε ότι εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πέρα απ’ το να υπάρξει και ισχυρή επιδοματική στήριξη, ενώ σχολίασε ότι «θα μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη αν είχαν επιλεγεί άλλες πολιτικές».

    Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης είπε: «Η κυβέρνηση έχει μια αντίληψη για το πώς λειτουργεί η οικονομία αφήνουμε την αγορά να αυτορυθμιστεί και το κράτος δεν παρεμβαίνει. Αυτή είναι η αντίληψη Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρω αν είναι η αντίληψη της Δεξιάς, γιατί ένα κομμάτι της ΝΔ δεν ασπάζεται αυτή την αντίληψη».

    Μέσα στην πανδημία έγιναν κοσμογονικές αλλαγές, έγινε σαφές ότι δεν μπορεί η αγορά να λειτουργήσει χωρίς παρέμβαση από το κράτος, κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει διάρρηξη κοινωνικού ιστού, πρόσθεσε.

    Κατώτατος μισθός

    Για την αύξηση του κατώτατου μισθού είπε ότι δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που δεν την θέλει, αλλά ένα λόμπι ισχυρό επιχειρηματιών που είναι προσανατολισμένοι στην αύξηση του κέρδους και στην μείωση του μισθολογικού κόστους.

    Προφανώς και θα στηρίξω αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ, αν το αποφασίσει η κυβέρνηση.

    Αυτό που λέω είναι πως είναι καλοδεχούμενη οποιαδήποτε φοροελάφρυνση, αλλά αυτά που δίνει η κυβέρνηση είναι πολύ λίγα και για λίγους.

    Εμείς ως κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2019 δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε σε ελαφρύνσεις. «Δεν πρόλαβε να δει ο μέσος πολίτης αλλαγή στην τσέπη του», είπε και συμπλήρωσε: «Επιβαρύναμε άδικα και δυσανάλογα τη μεσαία τάξη και το πληρώσαμε, αλλά από την άλλη εμείς βγάζαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίζαμε το χρέος, στηρίζαμε τους αδύναμους».

    Το αίτημα για εκλογές και η αιτία της μεταστροφής

    Ζήτησα εκλογές στην συζήτηση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ακριβώς μετά την αποκάλυψη για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα, που διέψευδε τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι είναι το ίδιο να νοσηλεύεσαι μέσα και έξω από τις ΜΕΘ, είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς τι άλλαξε και ζητά εκλογές.

    Ζητάμε εκλογές γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, την κοινωνική συνοχή. Επρόκειτο για μια κομβική μεταστροφή του πρωθυπουργού στην διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό αυτό που ζούμε.

    «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει απολύτως στη διαχείριση της πανδημίας, είναι διαχειριστής της συμφοράς, έχει μεγάλη αδυναμία να την διαχειριστεί», είπε.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας εμφανίστηκε ανοιχτός για συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.  «Σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής και κυβερνήσεις συνεργασίας», είπε.

    «Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, η διαχωριστική γραμμή είναι από τη μία πλευρά αυτή που προτάσσει την κυριαρχία των αγορών και η άλλη η πολιτική που θέλει ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος. Η δεύτερη άποψη εκφράζεται από τις προοδευτικές δυνάμεις» είπε χαρακτηριστικά.

    Συνεργασία με ΚΙΝΑΛ

    Πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ και σημείωσε: «Το μέτωπό μας είναι ο Μητσοτάκης, το έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, είμαι ανοιχτός σε συνεργασία».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Πολάκη ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με τις απόψεις που διατυπώνει, ωστόσ ίπε ότι ο ΣΥΡΙΖα είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις.

    «Σε αρκετούς συντρόφους μου υπάρχει η άποψη ότι για να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κράτος, πρέπει να στήσεις αντίστοιχους μηχανισμούς. Διαφωνώ κάθετα. Αυτό είναι το γήπεδο του αντιπάλου. Όχι δεν με εκφράζει αυτή η άποψη» είπε χαρακτηριστικά.

    Τηλεοπτική μονομαχία με Μητσοτάκη

    Σε ερώτηση γιατί παραμένει ο κ. Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «θα ακούγονται όλες οι απόψεις, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοκρατικό κόμμα», ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να συζητήσουν «εδώ, στον σταθμό σας».

    Διαβάστε επίσης:

    Opinion Poll: Προβάδισμα ΝΔ με 11,6% – Οι πολίτες λένε όχι στις πρόωρες εκλογές, δυσαρέσκεια για ακρίβεια

    Οικονόμου: Κάνουμε ευκολότερη την καθημερινότητα μέσω του gov.gr



    ΣΧΟΛΙΑ