• Πολιτική

    Τσίπρας: Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη, την ανέλαβα σε τραγωδίες – Επίθεση σε Ντογιάκο, πως δικαιολόγησε τον Τόσκα για το Μάτι

    • NewsRoom


    Το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί ανέλαβε, όπως ανέφερε, ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, για την τραγωδία στα Τέμπη,  σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του Mega.

    «Δεν έχω τσακωθεί με την ευθύνη. Την ανέλαβα και την αναλαμβάνω την ευθύνη, αυτήν όμως που μου αναλογεί», ανέφερε, υποστηρίζοντας πως έχει αναλάβει και στο παρελθόν την ευθύνη σε «κρίσιμες στιγμές»,  για «υποθέσεις που δεν αφορούσαν τα δικά του πεπραγμένα».

    «Το 2015 ανέλαβα την ευθύνη να μην οδηγηθεί η χώρα στη χρεοκοπία και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής ότι έκανα κωλοτούμπα. Αργότερα ανέλαβα την ευθύνη για να κάνω αυτό που θεωρούσα πατριωτικό συμφέρον για τη χώρα και βρέθηκα στο στόχαστρο της κριτικής για τη συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Ανέλαβα την ευθύνη και σε τραγωδίες που και ‘γώ έζησα με απώλειες ανθρώπινης ζωής που δεν είχαν όμως ανθρωπογενή αίτια, φυσικές καταστροφές αλλά βρέθηκα σε ευθύνη και την ανέλαβα», συνέχισε μιλώντας για το Μάτι και την Μάνδρα, αντιπαραβάλλοντας ότι στα Τέμπη είχαμε «ένα τραγικό γεγονός που δεν έπρεπε να συμβεί».

    «Είναι αδιανόητο, Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.Επί 12 λεπτά δύο τρένα κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση, στην ίδια γραμμή ενώ υπάρχει διπλή γραμμή», πρόσθεσε, σχολιάζοντας πως η “διαπίστωση” του μέσου πολίτη είναι ότι το «κράτος το οποίο έχει στηθεί με τον τρόπο που στήθηκε δεν προσφέρει τη στοιχειώδη ασφάλεια στον Έλληνα πολίτη».

    «Εμείς κυβερνήσαμε 4 χρόνια από τα 49 της μεταπολίτευσης,. Δεν φτιάξαμε εμείς αυτό το προβληματικό και ρουσφετολογικό κράτος, εμείς όμως θα το διορθώσουμε», τόνισε.

    «Έχουμε έναν σιδηρόδρομο που θα έπρεπε από το 2003 να έχει σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.  «Από το 2019 δεν έχουμε ‘Πύργο Ελέγχου’ στα τρένα» υποστήριξε ενώ αναφέρθηκε στα όσα υποστηρίζει πως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον ελληνικό σιδηρόδρομο.

    «Το 2018 είχε υλοποιηθεί το 60% των έργων τηλεδιοίκησης του ΟΣΕ», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει 72% του έργου, ενώ  επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας προχώρησαν τα έργα έως το 77%. «Τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια;» αναρωτήθηκε και  υποστήριξε πως έχει στην κατοχή του έγγραφα, τα οποία θα δώσει στη δημοσιότητα, τα οποία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως επί ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε μόνο λίγο πάνω από το 36% του έργου, από το οποίο ωστόσο πάνω από μισό αναγκάστηκαν να γίνει ξανά από την αρχή καθώς δεν λειτουργούσε.

    Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανέφερε πως θα διαπραγματευτεί ξανά με την ιταλική εταιρεία για να υλοποιήσει «800 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις», εφόσον γίνει κυβέρνηση.

    Αναφορικά με τον μοιραίο σταθμάρχη ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η μετάταξή του σε αυτή τη θέση δεν έγινε με νόμιμο τρόπο, ενώ απόφυγε να πάρει θέση για το αν έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση με «βύσμα». «Ο σταθμάρχης της Λάρισας ήταν άπειρος και η μετάταξή του ήταν παράνομη» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο« κ. Μητσοτάκης μιλά συχνά για τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους. Τη μέρα του δυστυχήματος τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας (Κυριάκος Μητσοτάκης), όσο και ο υπουργός Μεταφορών (Κώστας Αχ. Καραμανλής) αποτελούσαν εκπρόσωπους οικογενειών που παλιού προβληματικούς κράτους», ανέφερε σε άλλο σημείο ο κ. Τσίπρας.

    Για Ντογιάκο

    Ερωτηθείς για την δικαστική διερεύνηση όσων συνέβησαν στην τραγωδία των Τεμπών και το αν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Ντογιάκο ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως «στον κ. Ντογιάκο είχα πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη. Με το θέμα των υποκλοπών είχα πάει στο γραφείο του και τότε και με είχε διαβεβαιώσει ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να φανεί η αλήθεια. Ωστόσο έκανε ότι μπορούσε για να μην φανεί η αλήθεια».

    Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως ο γιος του κ. Ντογιάκου ήταν μετακλητός υπάλληλος του Κώστα Αχ. Καραμανλή, του υπουργού Μεταφορών την μέρα της τραγωδίας στα Τέμπη, για να καταλήξει πως «αν εγώ ήμουν ο κ. Ντογιάκος θα είχα παραιτηθεί».

    Για τον Μάτι και τον Νίκο Τόσκα

    Σε ερώτηση σχετικά με ανακρίβειες ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις του, όπως για παράδειγμα γιατί στο Μάτι ο κ. Τσίπρας (τότε πρωθυπουργός) μιλούσε για διαχρονικές ευθύνες και γιατί ο τότε αρμόδιος υπουργός δεν είχε παραιτηθεί και στη συνέχεια βρισκόταν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως στην περίπτωση του Ματιού είχαμε μια φυσική καταστροφή, η οποία διογκώθηκε λόγω του προβληματικού κράτους, ενώ στην περίπτωση των Τεμπών μιλάμε για μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί και όλα όσα συνέβησαν, συνέβησαν λόγω των παθογενειών του ελληνικού κράτους.

    Αναφορικά με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην τραγωδία του Ματιού, Νίκο Τόσκα, είπε πως διαχειρίστηκε την τραγωδία και στη συνέχεια υπέβαλε την παραίτησή του, ενώ από την άλλη πλευρά ο υπουργός Μεταφορών στην τραγωδία των Τεμπών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, μετά το δυστύχημα παραιτήθηκε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε, χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

    Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αποστροφή του κ. Τσίπρα, πως ο Νίκος Τόσκας μπήκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019, καθώς «είχε περάσει αρκετός χρόνος» από την τραγωδία στο Μάτι.

    Στην ερώτηση γιατί ενώ τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας πέφτουν, μετά τα Τέμπη, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνουν ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την απαντήσή του λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός οφείλει να μας πει πότε θα γίνουν οι εκλογές». Στη συνέχεια υποστήριξε πως έχουμε ένα νέο φαινόμενο στη χώρα: Τον ξεσηκωμό των ανθρώπων που είναι έως 30 ετών, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους ανθρώπους που ξεσηκώθηκαν τις εποχές των Μνημονίων. «Θα δούμε πως θα κινηθεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών» λέει χαρακτηριστικά.

    «Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την εκλογές είναι πολύ ρεαλιστικός» ανέφερε.

    Τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας

    Απαντώντας τι θα κάνει σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ο κ. Τσίπρας αποφεύγει να απαντήσει λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές για να πάρει τη νίκη.

    «Είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από το αν ο Τσίπρας θα δικαιωθεί. Αυτό που μετράει είναι το αν η χώρα θα πάει μπροστά» ανέφερε και στη συνέχεια αναφέρεται στις εκλογές με την απλή αναλογική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας. «Το μεγάλο πρόβλημα ήταν η παντοδύναμες κυβερνήσεις που δεν είχαν κανέναν έλεγχο» πρόσθεσε.

    Για τον Παύλο Πολάκη

    Σε ερώτηση για τον Πάυλο Πολάκη είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, στο οποίο δεν αποφασίζει μόνο ο αρχηγός. «Εγώ παρέπεμψα τον κ. Πολάκη στο αρμόδιο όργανο του κόμματος» είπε, ωστόσο εξήγησε πως -λόγω της τραγωδίας- αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή.

    Σε ερώτηση για το αν το ενδεχόμενο συνεργασίας την επόμενη των εκλογών, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «ο δρόμος για μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και μάλιστα με διαφορά».

    Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αφουγκραστούμε το αίτημα της κοινωνίας για δικαίωση και δικαιοσύνη» κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ