• Πολιτική

    Τσίπρας: Αναβάθμιση ευρωτουρκικού διάλογου βάζοντας στο «τραπέζι» κυρώσεις, τελωνειακή ένωση και επανεγκατάσταση προσφύγων

    Οι αντι-δεξιοί φραμπαλάδες του Αλέξη για τη ΔΕΗ

    Αλέξης Τσίπρας


    «Οι Ευρωσοσιαλιστές πρέπει να επαναλάβουν την απόφασή τους (13/12/2019) για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν υπάρξει έμπρακτη παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Συνεχίζοντας ανέφερε: «Η Γερμανική Προεδρία δεν πρέπει να περιοριστεί σε καθιέρωση του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, έχοντας στο τραπέζι τόσο τις κυρώσεις όσο όμως και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης και ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων. Αλλιώς θα έχουμε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν θα ξαναρχίσουν και θα έχουμε τον Σεπτέμβριο επικίνδυνη αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας. Η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί».

    Στην προπαρασκευαστική σύνοδο που έγινε με τηλεδιάσκεψη, και αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «οι προοδευτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και όρους λιτότητας». Είπε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε όλοι μαζί το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά η υιοθέτησή του δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα αποκτήσουμε και μία κεϋνσιανή Ευρώπη. Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το Ταμείο δεν θα συνδυαστεί με δάνεια και ευρωπαϊκούς ή εθνικούς όρους λιτότητας, αλλά θα βασιστεί σε επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκή στήριξη σε κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας, βιώσιμης ανάπτυξης και υπέρ της πρότασης για Ευρωπαϊκό Εγγυημένο Εισόδημα”.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγγλέσιας και τον επικεφαλής του Vansterpartiet (Αριστερό κόμμα) Σουηδίας, Γιόνας Σιέστεντ .

    Με τον αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης συζήτησε για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο κομμάτων και των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενόψει της οικονομικής κρίσης και της καθιέρωσης Ταμείου Ανάκαμψης. Υπογράμμισαν την ανάγκη το Ταμείο να βασιστεί σε διευρυμένο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και επιχορηγήσεις αντί για δάνεια, να μην συνδυαστεί με μνημόνια και όρους λιτότητας και να μην οδηγήσει σε νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, συνομίλησαν για την κοινωνική Ευρώπη και ιδίως τις πρωτοβουλίες των δύο κομμάτων σε σχέση με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

    Με τον Γιόνας Σιέστεντ ο Αλέξης Τσίπρας, συζήτησε για την ενίσχυση της συνεργασίας των κομμάτων τους και την προώθηση ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού προοδευτικού μετώπου υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης. Αντάλλαξαν παράλληλα απόψεις για το Ταμείο Ανάκαμψης και την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση εργαλείων ευρωπαϊκής φορολογίας επί πολυεθνικών και βιομηχανίας άνθρακα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ