• Πολιτική

    Τσιάρας: Εξετάζεται η επέκταση της ρύθμισης για την κακουργηματική απιστία κατ΄ έγκληση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα

    • NewsRoom
    Βουλή: Υπερψηφίστηκε στις επιτροπές το νομοσχέδιο για την ταχεία πολιτική δίκη

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας


    Την επέκταση της ρύθμισης που αφορά την άσκηση δίωξης για κακουργηματική απιστία κατ΄έγκληση σε όλο τον ιδιωτικό τομέα και όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Κώστας Τσιάρας.

    Το ζήτημα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση σχετικά με την συνταγματικότητα της συγκεκριμένης ρύθμισης που έχει προταθεί στο νομοσχέδιο για τον Ποινικό Κώδικα, ενώ τον προβληματισμό του εξέφρασε στην σχετική Επιτροπή της βουλής και ο βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ, Ιωάννης Μπούγας.

    Απαντώντας στους προβληματισμούς αυτούς, ο κ. Τσιάρας παραδέχθηκε πως εξετάζεται μια πιο ευρεία ρύθμιση, όπως άλλωστε ήταν και η αρχική εισήγηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.  Όπως εξήγησε ο κ. Τσιάρας, αποφασίστηκε ωστόσο να εισαχθεί με μια περιορισμένη εκδοχή, που να αφορά μόνο τα τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση.

    «Προσπάθησα να περιορίσω το εύρος, ουσιαστικά που προέβλεπε η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Βλέπω ότι υπάρχουν διάφορα ζητήματα και ενδεχομένως υπάρχει μια γενικότερη συζήτηση για το κατά πόσο είναι συνταγματικό να το περιορίζουμε μόνο στα τραπεζικά στελέχη» ανέφερε ο κ. Τσιάρας κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζεται τις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. «Ακούω ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να έχει μια πιο ευρεία διάσταση το συγκεκριμένο άρθρο, σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό, και να μιλάμε γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα».

    «Ακούω με προσοχή τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις και επιφυλάσσομαι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την πιθανότητα να επανέλθουμε στην εκδοχή που είχε θέσει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή και ήταν η εκδοχή με την οποία έγινε η συζήτηση όταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναρτήθηκε στη διαβούλευση», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας.

    Πάντως, ο υπουργός επανήλθε στο ζήτημα στο τέλος της συνεδρίασης επισημαίνοντας «για το άρθρο 390 υπήρξε πολύ μεγάλος προβληματισμός. Πρέπει όμως να δούμε μια γενικότερη, μεγαλύτερη εικόνα. Εδώ που βρισκόμαστε τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να υπογράψουν ρυθμίσεις για τραπεζικά δάνεια. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι τα δάνεια να πηγαίνουν στα funds και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Θέλουμε λοιπόν να υπάρχει δυνατότατα στα τραπεζικά στελέχη να διαπραγματεύονται απευθείας με τους δανειολήπτες; Δέχομαι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει κοντά σε αυτό που φέρνουμε εμείς σήμερα. Η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να φέρει τέτοια ρύθμιση αλλά δεν το έκανε για να μην καταρρεύσει το αφήγημα των κομματικών δανείων. Ας τελειώνουμε με αυτό αν θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στις τράπεζες να διαπραγματεύονται απευθείας για το κούρεμα δανείων. Μερικές φορές απαιτείται μεγαλύτερη ειλικρίνεια για να βρούμε λύση για να πάρει μπρος η οικονομία, να ρυθμίσουμε τα κόκκινα δάνεια και να σωθούν θέσεις εργασίας. Υπάρχει βέβαια προβληματισμός αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Υπάρχει αναζήτηση από πολιτική νομική και οικονομική κοινότητα. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την οικονομία και προσπαθούμε να βρούμε λύση. Υπήρξε γενικότερη κριτική γιατί η αναφορά μόνο στα τραπεζικά ιδρύματα είναι αντισυνταγματική. Αν είναι έτσι να επιστρέψω στην βασική θέση της νομοπαρασκευαστικής που είναι γενική ρύθμιση αν και εγώ προσπάθησα να την περιορίσω. Να βρούμε λοιπόν λύση όχι όμως με λογική αφορισμών».



    ΣΧΟΛΙΑ