ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε νέες απειλές κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση της επιστροφής του από το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ότι αν δεν εγκαταλείψει αυτή την τακτική της, η Τουρκία θα αναγκαστεί να αναλάβει δράση.
Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει η Hurriyet, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, υποστήριξε για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα παραβιάζει τα συμφωνηθέντα με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών της και τόνισε: «Δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Αθήνα δεν συμμορφωθεί, θα πάμε τα πράγματα μπροστά».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας: «Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι η Ουάσιγκτον είχε μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στα ελληνοτουρκικά και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον ΥΠ ΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν και απευθύναμε προειδοποίηση. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση [των βάσεων] δεν διέφυγε της προσοχής μας».
Ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σημείωσε πως: «Από την άλλη πλευρά, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να ακυρώσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και του 1947 των Παρισίων. Όποιον λόγο και να βρει η Ελλάδα, η δικαίωσή της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, ότι δεν θα οπλίσει αυτά τα νησιά; Η Ελλάδα τα έχει οπλίσει από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία, είναι ξεκάθαρο. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε γιατί είναι νησιά υπό όρους. Εάν η Ελλάδα, που μιλάει για το διεθνές δίκαιο σε κάθε ομιλία της, δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία».
Διαβάστε επίσης:
Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ για τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου
Σχέδιο εξοικονόμησης ρεύματος σε εθνικό επίπεδο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παπαστεργίου: Συνάντηση με ΠΟΣΕΗ και ΒΕΑ για Ψηφιακή Ταυτότητα Αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη στο gov.gr
- Lufthansa: Ακυρώθηκαν σχεδόν όλες οι πτήσεις από Γερμανία – Πιλότοι και πληρώματα καμπίνας απεργούν
- Ελληνική οικονομία: Σε εξαγωγές και τουρισμό το συγκριτικό πλεονέκτημα – Μελέτη ΙΝΣΕΤΕ
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Επέλεξε την έφηβη κόρη του ως τον επόμενο ηγέτη της Βόρειας Κορέας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.