• Πολιτική

    Τσαβούσογλου: Η επίθεση στη Συρία θα λήξει μόνο όταν θα έχουν εκκαθαριστεί όλοι οι τρομοκράτες

    • NewsRoom
    Εμπρηστικός Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες είναι κομπλεξικοί

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του τους σκοπούς της Τουρκικής πλευράς να μην παύσει την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, αν όλοι οι τρομοκράτες δεν έχουν εκκαθαριστεί από την περιοχή της Βόρειας Συρίας.

    «Κυρώσεις ή απειλές κυρώσεων δεν θα μας σταματήσουν από την άσκηση του δικαιώματός μας στην αυτοάμυνα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

    «Από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, περιμένουμε πρώτα απ’ όλα να μας υποστηρίξουν στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

    «Στις 17 Οκτωβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να απελευθερώσουν αυτή την περιοχή μέσα σε 120 ώρες από τους τρομοκράτες των YPG (σ.σ.: η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας που πολέμησε εναντίον των τζιχαντιστών στο πλευρό των υπό τις ΗΠΑ δυνάμεων). Θα παρακολουθήσουμε από κοντά την εκπλήρωση αυτής της δέσμευσης», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Τουρκία θα σταματήσει την επίθεσή της μόνο όταν «όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν εκκαθαρισθεί» από την περιοχή και «οι Σύροι θα έχουν απελευθερωθεί από την τυραννία των YPG και από την απειλή του Νταές (η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος)».

    Άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός, στις 17 Οκτωβρίου που είχε αποφασισθεί η πενθήμερη κατάπαυση πυρός στη Συρία, είχε δηλώσει πως αυτή η παύση των επιχειρήσεων δεν σημαίνει εκεχειρία προσθέτοντας πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

    Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, 120 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από την επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ενώ ο Τσαβούσογλου υποστήριξε σε χωριστές δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη πως έχουν σκοτωθεί 20.

    Μιλώντας στην Il Messaggero, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε αθώα θύματα και την καταστροφή πολιτικών υποδομών».

    Νωρίτερα ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε φόρουμ της αγγλόφωνης κρατικής τηλεόρασης TRT World, φάνηκε να ανυπομονεί να ξεκινήσει ξανά η επιχείρηση και ισχυρίστηκε πως η τουρκική πλευρά συνεχίζει να δέχεται πυρά από τους Κούρδους παρά την απόφαση για κατάπαυση πυρός, κατηγορώντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες πως παρείχαν οπλικό εξοπλισμό στους Κούρδους ενώ συνεργάζονταν με τη Τουρκία.

    «Έμειναν 35 ώρες. Αν μέσα σε 35 ώρες δεν έχουν αποσυρθεί, η επιχείρηση θα ξεκινήσει ξανά» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

    Ο Τσαβούσογλου μάλιστα υποστήριξε ότι εφόσον η Άγκυρα έβλεπε ότι οι σύμμαχοί της δεν την υποστήριζαν, αναγκάστηκε να ξεκινήσει μόνη της την εισβολή στη Συρία. «Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κράτος τρομοκρατίας στα σύνορά μας κι εμείς αυτό το παιχνίδι το χαλάσαμε», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος απέρριψε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του διαθέτει χημικά όπλα. «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ποτέ στην ιστορία μας. Οι διεθνείς συνθήκες μας δεσμεύουν και δεν έχουμε χημικά όπλα Πρόκειται για μαύρη προπαγάνδα», σημείωσε, ενώ επέμεινε ότι ο στόχος της επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης» ήταν μόνο οι τρομοκράτες και καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να μην πληγεί άμαχος πληθυσμός.

    Τέλος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι μόλις το YPG (Κούρδοι μαχητές στη Συρία) εξαλειφθεί, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλες τις πλευρές υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για μία πολιτική λύση στη Συρία. «Πιστεύουμε ότι η σύγκρουση στη Συρία μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικό τρόπο», είπε συγκεκριμένα ενώ χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του, αύριο στο Σότσι.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ