• Πολιτική

    Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Μόσχα για την Ιντλίμπ

    • NewsRoom

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας


    Ρωσία και Τουρκία επανεκκίνησαν τις διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ της Συρίας, ωστόσο, δεν έχουν φτάσει ακόμα σε κάποια συμφωνία, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

    Ο πρώτος γύρος των διμερών συνομιλιών διεξήχθη το Σάββατο στην Άγκυρα όπου οι δύο πλευρές συζήτησαν τα βήματα προς τη διασφάλιση της εκεχειρίας και την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας.

    «Οι συνομιλίες για την Ιντλίμπ έχουν επανεκκινήσει στην Άγκυρα σήμερα. Αν υπήρχε συμφωνία, τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη για τη σημερινή συνάντηση. Ας δούμε πώς θα πάει. Αν είναι απαραίτητο θα συναντηθούν οι δύο πρόεδροι» δήλωσε.

    Λίγες ημέρες πριν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να πιέσει τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ  αλ Άσαντ να αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα της ζώνης ασφαλείας και να εμποδίσει τις επιθέσεις εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.

    Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες – 25 άμαχοι νεκροί σε 24 ώρες

    Την ώρα που Μόσχα και Άγκυρα συζητούν για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ρωσικά μαχητικά εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη Μόσχα, εντείνουν τους βομβαρδισμούς τους στο τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των αμάχων που που έχουν χάσει την ζωή τους από τις εχθροπραξίες έχει ανέβει στα 25 άτομα το τελευταίο 24ωρο.

    Μεταξύ των 25 νεκρών από χθες Κυριακή, οι 19 έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πλήγματα, ενώ οι υπόλοιποι 6 από βομβαρδισμούς των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

    Από τον Δεκέμβριο, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν εξαπολύσει νέα επίθεση στην περιοχή της Ιντλίμπ με στόχο την ανάκτηση αυτής της σημαντικής οδικής αρτηρίας, η οποία συνδέει την πόλη του Χαλεπιού με την πρωτεύουσα Δαμασκό.

    Οι τζιχαντιστές της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα στη Συρία) εξακολουθούν να ελέγχουν λίγο περισσότερο από το μισό της επαρχίας Ιντλίμπ και παρακείμενες περιοχές των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας.

    Η περιοχή αυτή φιλοξενεί κι άλλους πυρήνες τζιχαντιστών και αποδυναμωμένες ομάδες ανταρτών.



    ΣΧΟΛΙΑ