Πολιτική

Τσαγατάι Ερτζιγές: Ο νέος Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα

  • NewsRoom


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την Πέμπτη τους διορισμούς νέων πρεσβευτών και μόνιμων αντιπροσώπων στις αποστολές της Τουρκίας στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα ανέφεραν διπλωματικές πηγές της Άγκυρας.

Από τους διορισμούς, ξεχωρίζει αυτός του Τσαγατάι Ερτζιγές, στη θέση του νέου πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα. Ο Ερτζιγές είναι πρώην γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποιο εντάχθηκε από το 1988, εντασσόμενος από την αρχή στο τμήμα που επικεντρωνόταν στα ελληνοτουρκικά. Έχει συμμετάσχει και στις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα στο Αιγαίο και υπήρξε μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό το 2004, ενώ έχει υιοθετήσει την πολιτική της Άγκυρας για τη «Γαλάζια Πατρίδα». Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Απρίλιο του 2018 αποτέλεσε πρεσβευτή της Άγκυρας στη Βηρυτό.

Αποκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις Τουρκία και Ισραήλ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου διόρισε τον Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ νέο πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ. Θυμίζεται πως τον Αύγουστο, η Τουρκία και το Ισραήλ συμφώνησαν να αποκαταστήσουν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις και να διορίσουν εκ νέου πρεσβευτές και γενικούς προξένους μετά από τετραετή διακοπή.

Επιπλέον, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ορίστηκε νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ Καϊμακτσί, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής για θέματα ΕΕ στο υπουργείο, ορίστηκε νέος μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Λεβέντ Γκουμρουκτσού, ο οποίος είναι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμερικής, ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ, όπως και ο πρέσβης Νουρντάν Μπαϊρακτάρ Γκολντέρ, ο οποίος ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης

Eni: Η Ιταλία θα έχει πλήρεις αποθήκες αερίου πριν το χειμώνα

Ο Πούτιν αναμένει πως οι πιέσεις στην ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις θα αυξηθούν
Τo Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την όγδοη δέσμη κυρώσεων κατά της ΡωσίαςΣΧΟΛΙΑ