• Πολιτική

    Τραμπ: Μια εμπορική συμφωνία η μόνη λύση για την ΕΕ

    • NewsRoom


    Μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι η μόνη οδός προκειμένου να αποφευχθούν οι περαιτέρω υψηλοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ στο CNBC, μετά την συνομιλία του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τρίτη, αναφέροντας ότι οι δύο τους είχαν μία πολύ καλή συνομιλία.

    Υπενθυμίζεται ότι εν μέσω εμπορικών διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 25% σε  αυτοκίνητα που παράγονται στην Ευρώπη.

    Στο χθεσινό του τετ α τετ με την κ. φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζει ότι της είπε πως ελλείψει εμπορικής συμφωνίας, θα πρέπει να «αναλάβει δράση» υπό τη μορφή «πολύ υψηλών δασμών για τα αυτοκίνητά τους και άλλα πράγματα».

    Ο Τραμπ είπε ότι η Ευρώπη έχει υπάρξει «πολύ σκληρή στη διαπραγμάτευση» ενώ υποστήριξε ότι έχει «εκμεταλλευτεί» τις ΗΠΑ, αλλά το μπλοκ πλέον δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να κλείσει συμφωνία.

    «Είχαμε τεράστιο έλλειμμα για πολλά, πολλά χρόνια – πάνω από 150 δισ. δολάρια με την Ευρώπη», πρόσθεσε.

    Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ με την ΕΕ ήταν 109 δισ. δολάρια το 2018, σύμφωνα με το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.

    Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πεπεισμένη» ότι μπορεί να ορίσει με τους Αμερικανούς «καλούς φίλους» της Ευρώπης μια θετική ατζέντα για το εμπόριο, την τεχνολογία, την ενέργεια και άλλα θέματα.

    Λάθος η αύξηση των επιτοκίων – Τι είπε για Boeing  737 MAX

    Στη συνέντευξή του στο CNBC, ο Τραμπ είπε επίσης πως η καθήλωση του στόλου των Boeing 737 MAX και η απεργία στην General Motors είχε επιπτώσεις στην οικονομία.

    «Αλλά είχαμε την Μπόινγκ. Είχαμε τη μεγάλη απεργία στην Τζένεραλ Μότορς. Συνέβαιναν πράγματα που είναι πολύ σπάνιο να συμβαίνουν», δήλωσε ο Τραμπ στον Τζο Κέρνεν του CNBC σε μια συνέντευξη από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη απογοήτευση» την Μπόινγκ, που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι το 737 MAX δεν θα ξαναπετάξει πριν από το 2030.

    «Η Μπόινγκ είναι μια πολύ μεγάλη απογοήτευση για μένα», είπε ο Τραμπ. Η εταιρία αποφάσισε την καθήλωση αυτών των αεροσκαφών στο έδαφος πριν από δέκα και πλέον μήνες έπειτα από δύο δυστυχήματα που προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων.

    Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών θα αναπτυσσόταν με ρυθμό σχεδόν 4%, αν δεν υπήρχε η ανασχετική επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), δήλωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του.

    «Τώρα, με όλα αυτά, αν δεν είχαμε κάνει αυτή τη μεγάλη αύξηση στα επιτόκια, νομίζω ότι θα ήμασταν κοντά στο 4%», δήλωσε ο Τραμπ στο CNBC.

    «Και θα έβλεπα 5.000 έως 10.000 περισσότερες μονάδες στον [χρηματιστηριακό δείκτη] Dow [Jones]. Αλλά ήταν σκότωμα όταν αύξησαν το επιτόκιο. Ήταν απλούστατα ένα μεγάλο λάθος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Επίσης χαρακτήρισε τις αυξήσεις «τρελές» και «γελοίες» και κατηγόρησε τη Fed ότι υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη.



    ΣΧΟΛΙΑ