• Πολιτική

    Τραμπ – Κορονοϊός: Νέα αυστηρά μέτρα – Συνεργασία με το Μεξικό για την αναστολή πτήσεων από την Ευρώπη

    ΗΠΑ: Κοινοβουλευτική έρευνα για τη διαχείριση αρχείων του Λευκού Οίκου από τον Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο επεσήμανε ότι είναι έτοιμος να προσχωρήσει στην εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με την γείτονα χώρα του Μεξικού, προκειμένου να ανασταλλούν όλες οι πτήσεις από την Ευρώπη.

    Λίγες ώρες πριν, η Ουάσινγκτον, με νέα ταξιδιωτική οδηγία που ανήγγειλε, κάλεσε όλους του Αμερικανούς πολίτες να μην φύγουν στο εξωτερικό για κανένα λόγο και όσους είναι εκτός ΗΠΑ, να επιστρέψουν, αν είναι αυτό εφικτό. Η συγκεκριμένη οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εκδόθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι επιπέδου 4 και αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν.

    «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό, λόγω του παγκόσμιου αντίκτυπου του Covid-19», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο.

    «Στις χώρες όπου υπάρχουν ακόμη επιλογές για να φύγουν μέσω εμπορικών διόδων, οι Αμερικανοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να οργανωθούν για να επιστρέψουν αμέσως», πρόσθεσε.

    Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ακυρώνονται στις πρεσβείες και τα προξενεία των περισσότερων χωρών τα καθιερωμένα ραντεβού για χορήγηση βίζας.

    Δεν είναι σαφές, μέχρι στιγμής, πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση και για πόσο καιρό θα ισχύσει.

    Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση της υδροξυλοχλοροκίνης κατά του κορονοϊού, μίας θεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για την ελονοσία, η οποία «έδειξε πολύ, πολύ ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα», ανακοίνωσε, την προηγούμενη ημέρα, ο πρόεδος Ντόναλντ Τραμπ.

    «Θα μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμο το φάρμακο τούτο σχεδόν αμέσως», διαβεβαίωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο εκτιμώντας πως η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να «αλλάξει τα δεδομένα» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Ο Τραμπ κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων να επιταχύνουν την κυκλοφορία δυνητικών θεραπειών για τον κορωνοϊό, λόγω της τάχιστης εξάπλωσής του, υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσουν μία σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπισή του ενώσο οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου ακόμη βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.



    ΣΧΟΛΙΑ