• Πολιτική

    Τουρκία: Σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη

    • NewsRoom
    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Η τουρκική κυβέρνηση στέλνει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιταχύνοντας το σχέδιο που επιβεβαιώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Τσαβούσογλου μίλησε στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης επιδιώκοντας να λάβει την υποστήριξή τους προς το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς και για τον EastMed, τονίζοντας πως καμία συμφωνία δεν θα γίνει χωρίς την παρουσία της Τουρκίας.

    Την αντίθεσή του αναφορικά με το νομοσχέδιο που επιτρέπει την στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας στη Λιβύη ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το κόμμα του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

    Ο Ουνάλ Τσεβικιόζ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) μετά από συνομιλίες που πραγματοποίησε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.

    «Πιστεύουμε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη διπλωμάτια μάλλον, παρά να γίνουμε ένα μέρος σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων. Αυτό που γίνεται είναι προετοιμασίες για να επιδεινωθεί η σημερινή κατάσταση και επισημάναμε στον υπουργό πως αυτό δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Τσεβικιόζ.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει κοινοβουλευτική συναίνεση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη έπειτα από αίτημα για υποστήριξη που διατύπωσε η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ. Η GNA αντιμετωπίζει την επίθεση των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ που έχουν τη βάση τους στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης.

    Το CHP είχε προηγουμένως υποστηρίξει στο κοινοβούλιο νομοσχέδια για την αποστολή στρατευμάτων στη βόρεια Συρία. Ωστόσο έχει δηλώσει πως δεν εγκρίνει τουρκικές στρατιωτικές ενέργειες πέραν των τουρκικών συνόρων.

    Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη συνέχεια με τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιγί για να συζητήσουν το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων. Ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο στις αρχές Ιανουαρίου.

    Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, αφού μέχρι και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως και με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, προκειμένου μέσω της διπλωματικής οδού να βρεθεί μια ειρηνική λύση για την παύση των εχθροπραξιών.

    Λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε απευθύνθηκε ευθέως στον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να αφήσει την Τουρκία να κλιμακώσει την πολεμική κατάσταση στην Λιβύη. Όπως τόνισε ο Κόντε η κατάσταση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα πολλούς άμαχους νεκρούς και κανέναν «ουσιώδη» νικητή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει απευθύνει προειδοποίηση ότι η λιβυκή σύγκρουση θα διολισθήσει προς μία χαώδη κατάσταση, την ώρα που η Άγκυρα επιδιώκει να επιταχύνει την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα επιτρέψει στην Τουρκία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Λιβύη.



    ΣΧΟΛΙΑ