• Πολιτική

    Τουρκία: Σενάρια πως ο Ερντογάν θα ανακοινώσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος


    «Ήρθε ο καιρός η 29η Μαΐου, η οποία συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού να κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», δήλωσε ο Αλί Ερμπάς, επί κεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, σε διαδικτυακή συνέντευξη με τον Ερσιν Τσελίκ, διευθυντή ειδήσεων της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Γενί Σαφάκ, αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, που είναι Παρασκευή 29η Μαίου.

    Η ημερομηνία αυτή εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φέτιχ) για τους μουσουλμάνους Τούρκους. Ο Αλί Ερμπάς ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα κάνει την πρωινή μουσουλμανική προσευχή, το ναμάζι, στην πλατεία του Σουλταναχμέτ, μεταξύ της Αγίας Σοφίας και του τζαμιού Σουλταναχμέτ. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, η τουρκική κυβέρνηση πρόκειται να ανοίξει τα μουσουλμανικά τεμένη την Παρασκευή 29η Μαϊου, ημερομηνία που συμπίπτει με την αποφράδα ημέρα της Άλωσης της Πόλης.

    Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιλογή της ημερομηνίας έχει πυροδοτήσει σενάρια ότι μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν να εξαγγείλει την μετατροπή του από το 1935 Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, κάτι που ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει επανειλημμένα υποσχεθεί στους οπαδούς του από το 2016.



    ΣΧΟΛΙΑ