• Πολιτική

    Τουρκία: Σχεδιάζουμε μελέτες έρευνας για την περιοχή που περιγράφεται στο μνημόνιο με τη Λιβύη

    • NewsRoom

    Φατίχ Ντονμέζ


    Μελέτες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σχεδιάζει τη Τουρκία, στις περιοχές που περιγράφονται ως «δικαιοδοσίας της» στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε πρόσφατα η Άγκυρα με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ.

    Πάντως ο Ντονμέζ διευκρίνισε πως η συμφωνία με τη Λιβύη θα πρέπει πρώτα να λάβει έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις και των δύο χωρών, τόσο δηλαδή της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.

    Στις 27 Νοεμβρίου, η Τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνίας ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας, ένα εκ των οποίων το ένα δίνει τεράστια θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη Ελλάδας και Κύπρου.

    «Όπως και με άλλες περιοχές, οι εταιρείες που θα χορηγήσουμε άδειες θα ξεκινήσουν μελέτες έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ναυτιλιακές δικαιοδοσίες, εντός του πεδίου εφαρμογής αυτής της συμφωνίας», ανέφερε ο Ντονμέζ.

    Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει για μεγάλο χρονικό διάστημα διεξάγει μελέτες έρευνας υδρογονανθράκων χρησιμοποιώντας τα πλωτά γεωτρύπανα και τα πλοία σεισμικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Ο Ντονμέζ συνόψισε τις ερευνητικές εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή. Υπενθύμισε ότι τέσσερις γεωτρήσεις έχουν ήδη αναληφθεί με τη βοήθεια των δύο πλοίων και σημείωσε ότι μία πέμπτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι μέχρι στιγμής μελέτες έχουν επικεντρωθεί στις ανατολικές, δυτικές και βόρειες περιοχές της Κύπρου. Ωστόσο, ανέφερε ότι οι τρέχουσες γεωτρήσεις επικεντρώνονται σε περιοχές στα νότια του νησιού.

    Αναγνώρισε ότι πολλές πλευρές σκοπεύουν να αποτρέψουν την Τουρκία και τη Λιβύη από το παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη, για την οποία δήλωσε ο Ντονμέζ, ότι είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και πως έχει εξασφαλίσει ότι η Τουρκία συμπεριλαμβάνεται στην εξερεύνηση της περιοχής αυτής.

    Υπενθυμίζεται πάντως πως η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, το νομοθετικό σώμα της χώρας, η οποία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Τορμπούκ, έχει αρνηθεί να εγκρίνει το μνημόνιο.



    ΣΧΟΛΙΑ