• Πολιτική

    Τουρκία: Προτείνει την παύση των γεωτρήσεων μέχρι να λυθεί το Κυπριακό

    • NewsRoom


    Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε πρόταση για παύση των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα του Κυπριακού ενώ σε αντίθετη περίπτωση πρότεινε να συνεχιστούν κανονικά με την εφαρμογή πρότασης συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Η νέα τουρκική πρόταση περιλαμβάνεται σε σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή χθεσινό κοινό ανακοινωθέν Κύπρου και Ιταλίας.

    «Θεωρούμε την ανακοίνωση που έγινε χτες (29 Ιανουαρίου) ως μια ατυχή δήλωση, ειδικά αναφορικά με την Ιταλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

    «Όπως έχουμε επανειλημμένως ανακοινώσει, οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, έχουν ίσα δικαιώματα στο φυσικό αέριο και τους πετρελαϊκούς πόρους του νησιού», πρόσθεσε.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι η αποκαλούμενη «κυβέρνηση» του Ψευδοκράτους έχει δώσει άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO και ότι η Τουρκία σκοπεύει να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζει ότι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων είναι εφικτή είτε με τον από κοινού τερματισμό όλων των γεωτρήσεων και ερευνών είτε με την πρόταση συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    «Η εγγύηση αυτών των δικαιωμάτων είναι εφικτή είτε με τον τερματισμό από κοινού όλων των υπεράκτιων δραστηριοτήτων στα νότια του νησιού μέχρι την επίλυση του Κυπριακού είτε με τη συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου 2019».

    «Διαφορετικά, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Γι’ αυτό τον λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους», σημειώνει.

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού».

    «Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Καταλήγοντας, ο Ακσόι αναφέρεται στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, απορρίπτοντας τις επικρίσεις.

    «Σε σχέση με αυτό, η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για τη συμφωνία οριοθέτησης της ‘’Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’ με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».



    ΣΧΟΛΙΑ