• Πολιτική

    Τουρκία: Προφυλακίστηκαν οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί – Δείτε φωτογραφίες και video από την μεταγωγή τους (upd)

    • NewsRoom
    έλληνες-στρατιωτικοί


    Το θρίλερ στον Έβρο με την σύλληψη Στελεχών της 3ης ΜΚ Ταξιαρχίας «Ρίμινι» από Τούρκους καλά κρατεί, παρ’ όλο που οι Έλληνες εξήγησαν ότι λόγω σφοδρής κακοκαιρίας έχασαν τον προσανατολισμό τους και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος. Στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς απαγγέλθηκε η κατηγορία για «παραβίαση πρώτου βαθμού απαγορευμένης στρατιωτικής περιοχής» (παράνομη είσοδο στην Τουρκία), και όχι τελικά για κατασκοπεία, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ. Οι δύο στρατιωτικοί προφυλακίστηκαν, ενώ έχει ξεκινήσει διπλωματικός μαραθώνιος για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

    Αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη σύλληψή τους, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την περιοχή, κάνουν λόγο για σημείο στον Έβρο που έχει πυκνή βλάστηση όπου εύκολα κάποιος μπορεί να χάσει τον προσανατολισμό του και να αλλάξει πλευρά. Οι έμπειροι στρατιωτικοί το χαρακτηρίζουν περισσότερο ενέδρα από την πλευρά της τούρκικων δυνάμεων με στόχο τη σύλληψη ελληνικής περιπόλου για τη δημιουργία έντασης, ενισχύοντας τις υποψίες για “στημένη” υπόθεση.

    έλληνες-στρατιωτικοί

    Οι τουρκικές αρχές για να στηρίξουν την κατηγορία της κατασκοπείας, υποστηρίζουν ότι οι δύο συλληφθέντες κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan πρόκειται για τους Αγγελο Μητρετώδη (25χρονο ανθυπολοχαγό του Μηχανικού από το Κιλκίς) και τον Δημήτρη Κούκλατζη (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού) ο οποίος απεικονίζεται στην κάτωθι φωτογραφία.

    έλληνες-στρατιωτικοί

    έλληνες-στρατιωτικοί

    Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το συμβάν, δηλώνοντας: «Σύμφωνα με την ενημέρωση το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από λάθος. Λόγω των καιρικών συνθηκών βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Οι νομικές διαδικασίες προβλέπουν σύντομη δίκη».

    Δείτε το  βίντεο από την μεταγωγή τους:

    Και πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».

    Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για «κατασκοπευτικά συνομωσιολογικά σενάρια αυτά που ακούγονται για ανταλλαγές και διαπραγματεύσεις που δεν είναι άξια σχολιασμού».

    έλληνες-στρατιωτικοί

    έλληνες-στρατιωτικοί

    Έχασαν τον προσανατολισμό τους

    Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, την Πέμπτη, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Οι στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα skai.gr, η περίπολος έχασε τον προσανατολισμό, εξαιτίας της χαμηλής νέφωσης που επικρατεί στην περιοχή και συνελήφθη από Τούρκους για παραβίαση των συνόρων.

    Η ανακοίνωση του ΓΕΣ:

    Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

    Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

    Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

    Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τούρκοι συνέλαβαν Έλληνες στρατιωτικούς στον Έβρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εικόνες κόλασης στη Βόρεια Ελλάδα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Μακεδονία (video)



    ΣΧΟΛΙΑ