• Top Stories

    Εικόνες κόλασης στη Βόρεια Ελλάδα: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Έβρος και Μακεδονία (video)

    Χιονιάς


    Σκηνικό χάους επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα καθώς ο βαρύς χιονιάς συνεχίζει την επέλαση του. Ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιφέρειες Έβρου και Ανατολικής Μακεδονίας, ενώ η Θεσσαλονίκη μοιάζει με παγωμένη πόλη, καθώς ο δήμος ξέμεινε από αλατιέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε απόψε ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.).

    Τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό), ενώ στη διάρκεια της ημέρας στις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. Η χιονοθύελλα που επικρατεί σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού, για τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει προχωρήσει στη μίσθωση σημαντικού αριθμού μηχανημάτων μετά των χειριστών τους.

    Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο.

    Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «…Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική…Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί, επίσης, με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστου Μέτιου οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους δήμαρχοι των περιοχών.

    Η μεγάλης έντασης χιονόπτωση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.

    Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ λόγω της μορφολογίας της πόλης περισσότεροι από το μισό πληθυσμό είναι αποκλεισμένοι από το μεσημέρι. Η έλλειψη αλατιού καθήλωσε όλα τα συνεργεία του δήμου Καβάλας και μόλις πριν μια ώρα μετά την προμήθεια αλατιού από την αντιπεριφέρεια ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάνοιξης των βασικών οδικών αρτηριών και ρίψης αλατιού, ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος που οδηγεί προς το Γενικό Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.

    Στην Περιφερική Ενότητα Δράμας υπήρχε επάρκεια αλατιού, αλλά η ισχυρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί συνεχώς ανοιχτό εθνικό οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις το χιόνι μέσα στο κέντρο της πόλης έχει ξεπεράσει τους τριάντα πόντους.

    Δραμα

    Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκίνητων.

    Από το μεσημέρι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας, ενώ κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς δεν ήταν δυνατόν ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός της πίστας.

    Λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εξουσιοδότησε τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τσιτζικώστα να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Τον μητροπολιτικό δήμο Θεσσαλονίκης, το νομό Κιλκίς, το Νομό Σερρών, το Νομό Πιερίας και τον νομό Χαλκιδικής

    Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, εφιαλτικές ώρες πέρασαν ακινητοποιημένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους, χιλιάδες οδηγοί στη Θεσσαλονίκη, λόγω του χιονιά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα για τους οδηγούς στη Θεσσαλονίκη προκλήθηκαν στη Νέα Εγνατία στο ύψος της Βούλγαρη, καθώς λόγω του χιονιά κυριολεκτικά επί ώρες δεν μπορούσε να κινηθεί τίποτα. Σημειωτόν διεξαγόταν η κυκλοφορία σε όλους τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στον περιφερειακό.  Θεσσαλονίκη 4Δραματικές ώρες περνούσαν εγκλωβισμένοι οδηγοί στο Κορδελιό και τον Εύοσμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι είχαν ακινητοποιηθεί ακόμη και πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν εγκλωβισμένοι οδηγοί, αυτό που έχουν διαπιστώσει πάνω στην απίστευτη ταλαιπωρία τους είναι η πλήρης απουσία της κρατικής μηχανής.

    Θεσσαλονίκη 5

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με την αστυνομία διακόπτεται η κυκλοφορία των φορτηγών στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης καθώς και σε τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας. Διακοπή κυκλοφορίας έχει σημειωθεί και στην επαρχιακή οδό Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

    Θεσσαλονίκη

    Εν τω μεταξύ, χωρίς έξι αλατιέρες και δεκαπέντε υδροφόρα οχήματα έμεινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στη μάχη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι της πόλης από τις έντονες χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα το αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες να το ρίχνουν υπάλληλοι με φορτηγάκια και φτυάρια.

    Θεσσαλονίκη 2

    “Έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν. Τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε”, ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας πως φορτηγά του δήμου ρίχνουν αλάτι στους δρόμους, εργαζόμενοι με κομπρεσέρ σπάνε τον πάγο και εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν ριχτεί στη μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι.

    “Τέτοιες θερμοκρασίες, έχουμε να δούμε 50 χρόνια στη Θεσσαλονίκη”, πρόσθεσε.

    Θεσσαλονίκη 6

    Νέα ταλαιπωρία αναμένει όμως και αύριο το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω της κακοκαιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορήσουν μόνο 130 από τα 480 με 500 αστικά λεωφορεία.

    Σειρά προβλημάτων προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία και στις πτήσεις, αφού αρκετά αεροσκάφη δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στα αεροδρόμια προορισμού τους.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ).

    Συγκλονιστικές είναι και οι εικόνες που έρχονται, όμως, από την Κύμη, όπου τα σπίτι κυριολεκτικά έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι.

    kim6

    Ταυτόχρονα, νέο κύμα χιονιά χτύπησε από το μεσημέρι την ήδη προβληματική περιοχή της Σκοπέλου και της Αλοννήσου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Πού χιονίζει τώρα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δείτε ποια σχολεία θα είναι την Τετάρτη κλειστά – Όλος ο κατάλογος



    ΣΧΟΛΙΑ