• Πολιτική

    Τουρκία: Να μην επεκτείνει μονομερώς η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα και στο Αιγαίο

    • NewsRoom

    Χαμί Ακσόι (πηγή: Voice of America)


    Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

    Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, υποστηρίζει πως η επέκταση δεν αφορά το Αιγαίο και πως η στάση της χώρας του δεν αλλάζει. Υπενθυμίζεται πάντως πως η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν ως αιτία πολέμου μια επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ν.μ. σε οποιοδήποτε σημείο.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    «Τα όσα εξοικονόμησε η Ελλάδα από την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος τελειώνουν στα νότια της Πελοποννήσου και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζουν το Αιγαίο Πέλαγος.

    Η χώρα μας έχει ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο ημι-κλειστό Αιγαίο, όπου επικρατούν ειδικές γεωγραφικές συνθήκες. Είναι κοινή γνώση ότι τα χωρικά ύδατα αυτής της θάλασσας δεν πρέπει να επεκταθούν μονομερώς με τρόπο που περιορίζει την ελευθερία πλοήγησης και πρόσβασης στις ανοιχτές θάλασσες τόσο της χώρας μας όσο και των τρίτων χωρών.

    Δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτήν τη στάση».

    Διαβάστε επίσης:

    Με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή ενέκρινε την επέκταση στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο

    Νίκος Δένδιας: Μια ιστορική στιγμή για την Πατρίδα μας – Η Ελλάδα μεγαλώνει

    Μητσοτάκης: Επέκταση χωρικών υδάτων και στην Κρήτη σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε



    ΣΧΟΛΙΑ