• Πολιτική

    Τουρκία: Αγνοεί τις ΗΠΑ και απτόητη συνεχίζει με τους S-400

    • NewsRoom


    Η Τουρκία συνεχίζει να κάνει του «κεφαλιού» της αναφορικά με το θέμα των ρωσικών S-400.

    Η προκλητικότητα της Άγκυρας ενοχλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι οποίες δεν έχουν σταματήσει να προειδοποιούν  την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων αν δεν αλλάξει στάση, με την δεύτερη να μην της καίγεται «καρφί» και να απαντά με αντίμετρα.

    Παρά τις πάμπολες προειδοποιήσεις για κυρώσεις των ΗΠΑ, η Άγκυρα δεν φαίνεται να υποχωρεί και να εγκαταλείπει το πρόγραμμα εξοπλισμού της με το ρωσικό σύστημα αεράμυνας των πυραύλων S-400, προκειμένου η Ουάσινγκτον να συζητήσει την πώληση του συστήματος πυραύλων Patriot στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κινδυνεύει με αμερικανικές κυρώσεις.

    «Είπαν ότι δεν θα μας πουλήσουν Patriot εάν δεν ξεφορτωθούμε τους S-400. Δεν συζητούμε καν την αποδοχή ενός τέτοιου όρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Τουρκία, χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο NATO μετά τις ΗΠΑ, αρνείται ότι απομακρύνεται από τη συμμαχία, ωστόσο η σύγκρουσή της με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των ρωσικών πυραύλων κλιμακώνεται. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ προωθεί κυρώσεις κατά της Άγκυρας, με τις οποίες ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ διαφωνεί, τονίζοντας ότι έτσι η Τουρκία θα «σπρωχτεί» προς την αγκαλιά της Μόσχας.

    «Ένα παράλογο αντιτουρκικό κλίμα έχει επικρατήσει στο Κογκρέσο και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις», είπε ο Καλίν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

    «Πρέπει να γνωρίζουν ότι μια τέτοια γλώσσα σπρώχνει την Τουρκία ακριβώς προς τα εκεί που οι ίδιοι λένε ότι δεν θέλουν να στραφεί», πρόσθεσε.

    Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει και δεύτερη παρτίδα S-400, ενώ συζητεί με τη Μόσχα συμφωνία που θα της παρέχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει η ίδια νέο, αναβαθμισμένο σύστημα αεράμυνας.



    ΣΧΟΛΙΑ