• Πολιτική

    Τουρκία: Εκλογή Ερντογάν από το πρώτο γύρο με ποσοστό 52,5% – Νίκη και στις Βουλευτικές εκλογές

    Ερντογάν

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Νίκη Ερντογάν δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ενώ συνεχίζεται η καταμέτρησης των ψήφων σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 52,51%, με καταμετρημένες τις ψήφους στο 98,34% των εκλογικών τμημάτων.

    Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ακολουθεί με 30,74%, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με 8,3% και η Μεράλ Ακσενέρ λαμβάνει 7,37%

    Οι βουλευτικές εκλογές

    Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, η συνεργασία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποσπά το 53,57% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο  98,26%. Η συμμαχία των Κεμαλιστών με δύο ακόμα κόμματα αποσπά το 34,15%. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) βρίσκεται στο 11,53%.

    Το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82%.

    Αμφισβητεί τα αποτελέσματα η αντιπολίτευση

    Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την κάλυψη των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών λέγοντας ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν εξασφαλίζει το 57,02% των ψήφων των προεδρικών εκλογών μετά την καταμέτρηση του 40% των ψήφων.

    Όμως, ο Μπουλέντ Τεζκάν, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν βρίσκεται κάτω από το 50% συν μία ψήφο που χρειάζεται για να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο.



    ΣΧΟΛΙΑ