• Πολιτική

    Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το συλλαλητήριο της Αθήνας

    • NewsRoom


    Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από το μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό, με τα διεθνή ΜΜΕ να μιλούν για οργή του κόσμου στην Ελλάδα.

    Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων μάλιστα κάνει ειδική αναφορά στο μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών και τον παλμό της κινητοποίησης. Μάλιστα, εκφράζουν ξεκάθαρα την άποψη πως οι Έλληνες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική γραμμή στο θέμα του ονόματος.

    Το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Reuters, που αναφέρει ότι η συγκέντρωση, έξω από το Κοινοβούλιο, γίνεται επειδή οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε ενδεχόμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών. Το πρακτορείο αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών.

    «Οι διαδηλωτές φτάνουν στην Αθήνα για μια μαζική συγκέντρωση» αναφέρει η Washington Post που αναμεταδίδει τηλεγράφημα του Associated Press. Ειδική αναφορά γίνεται στις προετοιμασίες. «Εκατοντάδες λεωφορεία ναυλώθηκαν για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί έφθασαν με πλοία από τα νησιά» σημειώνει το δημοσίευμα, που κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα ασφαλείας, αλλά και στους μικροπωλητές που έχουν βγει στους δρόμους πουλώντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.

    «Οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στον συμβιβασμό για τη Μακεδονία» αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το Sky News. Στο άρθρο του ιστότοπου αναφέρεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, από κάθε γωνιά της χώρας και ακόμα και από το εξωτερικό, προτρέποντας την κυβέρνησή τους να απορρίψουν τον συμβιβασμό σε μια «μακρά κόντρα» με την ΠΓΔΜ. Το δημοσίευμα φιλοξενεί μάλιστα και τις δηλώσεις μιας ομογενούς από την Αμερική, που ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικά για να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο. «Προσπαθούν να κλέψουν την ιστορία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η διαδηλώτρια.

    Το BBC σε εκτενές δημοσίευμά του κάνει λόγο για «μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας». Όπως επισημαίνει το άρθρο, πολλοί Έλληνες αντιδρούν σε μια ονομασία των Σκοπίων που περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας ότι «κρύβει» εδαφικές διεκδικήσεις από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ. «Οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει το άρθρο κάνοντας ειδική αναφορά στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την χθεσινή επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη από αντιεξουσιαστές.

    Την ίδια ώρα στη Γερμανία, το Spiegel φιλοξενεί το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της στην Αθήνα, Γιώργου Χρηστίδη, που σε tweet του αναφέρει πως «πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου ‘Μακεδονία’ – εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που ‘ξεπουλάνε το έθνος’. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι – αυτή τη φορά από τη δεξιά».

    Πάντως δεν λείπουν και τα ειρωνικά ρεπορτάζ, όπως αυτό των κυριακάτικων Times, που στο προσβλητικό για τους Έλληνες πρωτοσέλιδο αναφέρουν: «Χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για ένα πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πιο ανυπόστατες διαφορές: πώς να αποκαλείται η Μακεδονία»!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάρτι στο Twitter για τους 140.000 διαδηλωτές που μέτρησε η ηγεσία της ΕΛΑΣ στο Σύνταγμα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κανείς δεν δικαιούται να εκμεταλλευτεί κομματικά μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαξίμου: Τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές παρέμειναν ευσεβείς πόθοι



    ΣΧΟΛΙΑ