• Πολιτική

    Τόμπρας στην Προανακριτική: «Έδειξε» Παππά ως συντονιστή για το SyrizaChannel – Το Μαξίμου ήταν το «White House»

    • NewsRoom

    Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης (Α) και Δημήτρης Μαρκόπουλος (Δ) συζητούν πριν να αρχίσουν οι εργασίες της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης για αδικήματα που τυχόν διέπραξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, Αθήνα Πέμπτη 15 Απριλίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


    Τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, «έδειξε» ως συντονιστή για την δημιουργία του «Syriza channel» ο Κυριάκος Τόμπρας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

    Επίσης, παραδέχθηκε ενώπιον των μελών της προανακριτικής πως το «White House» -όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία σε σχέση με την μεταφορά των χρημάτων- ήταν το Μέγαρο Μαξίμου, λέγοντας: «To White House λέω ‘είναι το Μαξίμου’. Εδώ είμαστε ενόρκως. Όχι στο Kontra».

    Η εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της επιτροπής με νομική κατάρτιση αναφέρουν ότι η κατάθεση Τόμπρα «δένει» το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή για την ενδεχόμενη τέλεση του οποίου ερευνούν τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

    Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως υπάρχουν δύο κεντρικά σημεία της κατάθεσης που εμφανίζουν ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον: η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την μεταφορά χρημάτων μέσω «εικονικής υπεργολαβίας» και οι συναντήσεις Καλογρίτσα «κατ’ εντολή Παππά».

    Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τόμπρας ανέφερε στα μέλη της προανακριτικής πως στις 26 Αυγούστου 2016, ελάχιστα 24ωρα πριν την διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαγωνισμού, έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ Καλογρίτσα – Χούρι – Παππά.

    Παραδέχθηκε ότι δεν ήταν ποτέ παρών στην, υποστήριξε ωστόσο ότι εκείνη την Παρασκευή πριν από τον διαγωνισμό, ο κ. Καλογρίτσας τον κάλεσε στο τηλέφωνο λέγοντάς του ότι μαζί με τον Σάμερ Χούρι ήταν στο γραφείο του Νίκου Παππά.

    «Επειδή ο Καλογρίτσας δεν γνώριζε αγγλικά με έβαλε σε ανοικτή ακρόαση. Με είχαν παρακάμψει, γιατί διαφωνούσα με την ιδέα η εγγυητική να εκδοθεί από τράπεζα των Χούρι» είπε και σύμφωνα με πηγές περιέγραψε πώς η ιδέα για την υπεργολαβία επινοήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Η πρόταση ήταν να βγει από τράπεζα των Χούρι επιταγή σε διαταγή για Καλογρίτσα, ώστε με transfer να τα φέρει στην Τράπεζα Αττικής. Μάλλιασε η γλώσσα μου να τους εξηγώ ότι αυτό δεν γίνεται. Ήταν παράνομο καθώς ο διαγωνισμός ήταν έτσι φτιαγμένος ώστε να δέχεται εγγυητική μόνο από ελληνική τράπεζα.

    Επόμενο σημείο με νομικό ενδιαφέρον -σύμφωνα πάντα με στελέχη της επιτροπής- αποτελεί η αποκάλυψη ότι ο κ. Καλογρίτσας «κατ’ εντολή Παππά» αμέσως μετά τον τηλεοπτικό διαγωνισμό και έχοντας εξασφαλίσει άδεια χωρίς όμως να έχει εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, ξεκίνησε συναντήσεις με γνωστούς επιχειρηματίες πολλοί εκ των οποίων είχαν ως τότε κανάλια αλλά απέτυχαν να αποκτήσουν άδεια.

    Όπως είπε ο κ. Τόμπρας, στο πλαίσιο αυτό συνάντησε μεταξύ άλλων τους Ε. Μαρινάκη, Δ. Κοντομηνά, Ι. Σαββίδη κ.α καθώς όπως υποστήριξε «ήταν ο αυτωφοράκιας του Παππά». Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος στην επιτροπή έχει ως εξής:

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Μόλις λοιπόν ωραία μας είπατε ότι δεν έγινε η διαδικασία τελικά για οποιονδήποτε λόγο -ο Καλογρίτσας είπε «δεν με νοιάζει, με παρακαλούν όλοι»- ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται, πράγμα που ισχυρίζονται εξίσου και ο Κοντομηνάς και ο Μαρινάκης σε διαφορετικές δηλώσεις, ότι έγιναν ραντεβού με μεσολάβηση του Παππά. Εγώ θέλω να μου πείτε τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Ο κ. Καλογρίτσας, λοιπόν, μου είπε ακριβώς αυτά που σας είπα πριν, να μην τα επαναλαμβάνω. Και ήξερα, μου είπε ότι πήγαν από το γραφείο του οι άνθρωποι του Σαββίδη, δεν πήγε ο ίδιος ο Σαββίδης, πήγε ένας άλλος άνθρωπος που είχε διευθυντή ο Σαββίδης τότε. Μου είπε ο ίδιος ότι βρέθηκε με τον Κοντομηνά. Και μου είπε ο ίδιος ότι «έχω και ραντεβού με τον Μαρινάκη». Και σας είπα πώς μου το είπε. Μου έλεγε «τώρα έχουμε όσα λεφτά θέλουμε».

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Εγώ διαβάζω εδώ και πείτε μου αν ισχύει αυτό, αν το έχετε πει: «Μου τα είχε πει», λέει η «Μπαμ». «Όπως γνωρίζω για τις συναντήσεις τις οποίες έκανε με εντολή Μαξίμου και Παππά, όπως μου έλεγε».

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): «Όπως μου έλεγε».

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Σας έλεγε ότι οι συναντήσεις ήταν;

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Ναι, ναι, ναι.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Μισό λεπτό. Όχι «ναι, ναι, ναι». Σας έλεγε ότι οι συναντήσεις ήταν με εντολή;

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Με εντολή Παππά. Το έλεγε ο Καλογρίτσας.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Πότε σας το έλεγε αυτό;

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Κάθε ημέρα.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Το 2016;

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Βέβαια, το 2016. Ο Καλογρίτσας, ας πούμε, ήταν «πού πηγαίνεις Καλογρίτσα; Για φαγητό, με εντολή Παππά».

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Το 2016, γιατί κάποιοι ακούμε τώρα ότι ο Καλογρίτσας έχει φτιάξει αυτό το σενάριο μετά τη CCC και για πρώτη φορά τον Παππά, εσάς τον Παππά σας τον ανέφερε ο Καλογρίτσας ότι τον έχει συναντήσει το 2016.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Κάθε ημέρα. Όχι μόνο σε εμένα.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Εδώ εξετάζω εσάς.

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Ναι.

    Ακούστε με, εγώ όμως γνωρίζω τι έχει αναφέρει και από εδώ και από εκεί. Και σας λέω όχι μόνο σε εμένα. Όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν συστηνόταν ως ο αυτοφωράκιας του Παππά. Πώς να σας το πω, δηλαδή;»

    Το White House είναι το Μέγαρο Μαξίμου

    Πέραν αυτών ο κ. Τόμπρας απαντώντας σε ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη (ΝΔ) τόνισε ότι γνωρίζει πως καταθέτει ενόρκως για να προσθέσει «Το White House λέω ότι είναι το Μαξίμου. Εδώ είμαστε ενόρκως, δεν είμαστε στο Kontra channel».

    Υπενθυμίζεται πως η πλευρά Χούρι επικοινωνώντας με τους συνεργάτες του Χρ. Καλογρίτσα προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αποστολής των 3 εκατ. ευρώ, ποσό που – σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα- θα χρησιμοποιούνταν ως εγγυητική επιστολή για την συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό αναφέρεται σε «White House» και «White Porscha».

    «Οι επικεφαλής και ο White House και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα τη στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό. Αναμένοντας τις απόψεις σας» αναφέρεται σε ένα από τα emails που βρίσκονται στην δικογραφία.

    Η «βόμβα» Τόμπρα για το Μέγαρο Μαξίμου του 2016 προέκυψε από ερωτήσεις του Θ. Πλεύρη μετά από την αρχική του κατάθεση, όταν ο μάρτυρας είπε ότι απευθύνθηκε αρχικά στο εκλιπόντα Γ. Κουρή -ο οποίος όμως του απάντησε, αφού επικοινώνησε με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι «παλιόπαιδα δεν με εμπιστεύονται».

    Θ. Πλεύρης: Τα «παλιόπαιδα του Κουρή» στα οποία αναφερθήκατε, ποια ήταν;

    Κ. Τομπρας: ‘Ονομα δεν λέω. Το Μάξιμου ήταν όμως. Εκεί μίλησε ο Κουρής… Συμπεραίνω πως Χούρι και Καλογρίτσας είχαν καθημερινή επαφή με Μαξίμου. Ο Καλογρίτσας αυτό ανέφερε παντού. Συστηνόταν ως μπροστινός της κυβέρνησης. To White House λέω «είναι το Μαξίμου». Εδώ είμαστε ενόρκως. Όχι στο Kontra.

    Διαβάστε ακόμη:

    Τόμπρας στην Προανακριτική: Όλα όσα είπε για το Syriza-Channel και την συνάντηση Χούρι – Καλογρίτσα – Παππά στο Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ