• Πολιτική

    Το μυστικό γεύμα στο Four Seasons της Αθήνας: Ο Κυριακού, ο Ρέντσι, η Καϊλή, ο Σχοινάς και ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας – Όλο το παρασκήνιο

    • Contributor
    Πάνω: Θ. Κυριακού - Μ. Ρέντσι, Κέντρο: Μοχάμεντ μπιν Σαλμάντ, Κάτω: Μ. Σχοινάς - Ε. Καΐλή

    Πάνω: Θ. Κυριακού – Μ. Ρέντσι, Κέντρο: Μοχάμετ μπιν Σαλμάν, Κάτω: Μ. Σχοινάς – Ε. Καΐλή


    Στο Four Seasons (πρώην Αstir Palace) της Βουλιαγμένης «παίχτηκε» το σημαντικότερο μέρος από την επίσκεψη του πρίγκιπα – διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας  κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα στο τέλος Ιουλίου.

    Στον Αρίωνα τον οποίο είχε κλείσει ο Σαουδάραβας μονάρχης, «έκαναν παρέλαση» αρχηγοί κρατών, ευρωβουλευτές  Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε .

    Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο ιδιοκτήτης του Αντέννα Θοδωρής Κυριακού, προς τιμήν του διαδόχου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα φλάς των φωτογράφων, παρακάθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , δύο ακόμη αρχηγοί κρατών , Ρώσοι oλιγάρχες , επιχειρηματίες , δημοσιογράφοι και ευρωβουλευτές. Από την Ελλάδα συμμετείχαν ακόμη   ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε Μαργαρίτης Σχοινάς και η Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή.

    Το θέμα έφεραν στη δημοσιότητα Ιταλικές εφημερίδες αφού στη «συντροφιά» μετείχε και ο  αρχηγός του κόμματος  Italia Viva,  Matteo Renzi.  Στην ομάδα των είκοσι συνδαιτυμόνων συμμετείχαν μεταξύ άλλων  αρχηγοί κρατών όπως ο Αλβανός Εdi Rama και του Μαυροβουνίου Dritan Abazović.

    Μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων στη συνάντηση ήταν, όπως αναφέρει η εφημερίδα Domani: «ο ολιγάρχης που γεννήθηκε στην Οδησσό «Len» Blavatnik (ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αγγλία, με περιουσία περίπου 40 δισ. δολαρίων, ιδιοκτήτης της Warner Music και του Dazn), ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, μέλος του ΕΛΚ (ο οποίος μεταξύ άλλων συντόνισε το έργο της Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, εντοπισμού και αντιμετώπισης υβριδικών απειλών) και η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή (Σοσιαλιστικό Κόμμα)».

    Η εφημερίδα Domani, η οποία αναφέρθηκε πρώτη στη συνάντηση Renzi – Bin Salman γράφει: «Οικοδεσπότης στο Four Seasons ήταν ο Θοδωρής Κυριακού, γεννηθείς το 1974 και ιδιοκτήτης του ομίλου Antenna, του μεγαλύτερου κολοσσού ΜΜΕ στην Ελλάδα».

    Ουδέν Σχόλιο από Σχοινά – Καϊλή

    Η εφημερίδα επικοινώνησε με τον Μαργαρίτη Σχοινά και την Εύα Καϊλή, οι οποίοι δεν προέβησαν σε σχόλια για το εν λόγω γεύμα στην αθηναϊκή ριβιέρα με τον Βin Salman.

    Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις θέσεις που κατέχουν στην ΕΕ Καϊλή και Σχοινάς, καθώς και σε συνέντευξη που έδωσε τον Ιούλιο η ευρωβουλευτής στο Mega , σύμφωνα με την οποία έπεσε θύμα τηλεφωνικής παρακολούθησης σε επίσκεψή της στην Αραβική Χερσόνησο.

    Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην υπόθεση υποκλοπών στην Ελλάδα, που στοίχησε τη θέση του ΓΓ του Πρωθυπουργού και του επικεφαλής της ΕΥΠ.

    «Μεταξύ των καθεστώτων που κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν το σύστημα κυβερνοκατασκοπείας Pegasus για τον έλεγχο ακτιβιστών και αντιπάλων», γράφει η  Domani, «είναι η Σαουδική Αραβία του Βin Salman, η οποία αρνείται τη χρήση του».

    Σε ότι αφορά, τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, όπως αναφέρει η εφημερίδα,  είναι φίλος του αρχηγού του καθεστώτος του Ριάντ και συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Future Investment Initiative Institute,  που ελέγχεται από το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, απολαμβάνοντας  αποδοχές 80.000 δολαρίων ετησίως.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Domani,  ο Ρέντσι δεν έλαβε αποζημίωση σε αυτή την περίπτωση. Δεν είναι ξεκάθαρο με ποια ιδιότητα ήταν παρών: το επιτελείο του ανέφερε ότι είχε προσκληθεί στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ότι το ταξίδι δεν είχε «επαγγελματικό χαρακτήρα».



    ΣΧΟΛΙΑ