• Top Stories

    Το ΔΝΤ αδειάζει την κυβέρνηση: Μας ζήτησαν να είμαστε στο πρόγραμμα


    Με τη φράση “Η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα” ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, άδειασε την Αθήνα, την ώρα που, τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών, διακηρύττουν την επιδίωξή τους για απεμπλοκή​ της Ελλάδας από το Ταμείο.

    Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ράις, σε μια τελείως άλλη κατεύθυνση, κι ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα κρατούσε ξεκάθαρες αποστάσεις από την πιθανότητα συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, σήμερα επιβεβαίωσε την παραμονή του Ταμείου στην χώρα μας για τα επόμενα τουλάχιστον δύο χρόνια, εφόσον εκπληρωθούν οι δυο προϋποθέσεις βιωσιμότητας χρέους/μεταρρυθμίσεων.

    “Είμαστε δεσμευμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα”, είπε και διέψευσε κατηγορηματικά πρόσφατο δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, που εμφάνιζε τον Τόμσεν να εισηγείται την αποχώρηση του Ταμείου από την χώρα μας.

    “Έχει λε​χ​θεί ότι το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό δεν είναι αληθινό!”, επεσήμανε. “Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα”, τόνισε o κ. Ράις, “όχι μόνο με τεχνική βοήθεια, αλλά και με χρηματοδότηση, αν καλυφθούν οι δύο όροι (ισχυρό πρόγραμμα, ρύθμιση χρέους). Στόχος μας είναι η χώρα να γυρίσει πίσω σε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη”, πρόσθεσε.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου επιβεβαίωσε, εμμέσως, την συνάντηση του Πολ Τόμσεν με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών και άλλους Ευρωπαίους Υπουργούς.

    pol-tomsen-5701

    Poul Tomsen

    Ο κ.Ράις επανάλαβε ότι είναι αναγκαία η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από κοινού με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό, για το οποίο αρνήθηκε να εκφράσει άποψη αν το ΔΝΤ εγκρίνει ή όχι τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη βαθιών παρεμβάσεων που θα καταστήσουν το συνταξιοδοτικό/ασφαλιστικό βιώσιμο.

    Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απάντησε ότι δεν έχει μία ημερομηνία για το πότε θα μπορούσε αυτή να ολοκληρωθεί. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Ταμείου, είναι άγνωστο ακόμα και το πότε θα επιστρέψουν τα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα.

    Τέλος επιβεβαιώθηκε το τετ α τετ Λαγκάρντ- Τσίπρα στο Ντάβος, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.



    ΣΧΟΛΙΑ